2014. július 6., vasárnap

Skandinávia III/4a

  SKANDINÁVIÁBAN 1999. JÚLIUS 7-13-IG
Bergen mintegy két évszázadon át volt Norvégia fővárosa




Továbbutazunk Oslóból Norvégia második legnagyobb városába, Bergenbe. Csodálatosan szép fekvésű település. Elterjedt az a vélemény, hogy a bergeniek előbb tekintik magukat városuk szülöttjének és csak azután norvégnak.





A város 900 éves története rendkívül gazdag fordulatokban, s habár elmondhatjuk, hogy Norvégia hosszú ideig kívül esett az európai történelem sodrásán, népessége kevéssé keveredett és nem szenvedte annyira a történelmi eseményeket mint Közép- és Nyugat-Európa lakossága. Érintetlenül maradt ez a nagyszerű építésű házsor is, mely ma a világörökség része.






Mindehhez azonban hozzá kell fűzni, hogy Bergen, ez a nyugati határszélen az Atlanti-óceán egyik védett öblében alapított norvég város többször is részese volt az Európában végbemenő történelmi folyamatoknak.





Sverre király feljegyzéseiből (1886) tudjuk, hogy a király köszönetet mond azoknak, aki búzát, mézet, lisztet, ruhakelmét hoztak a városba, és a fontos szükségletüket kielégítették ezzel.





De ugyanebben a beszédben megrója azokat a Hanza-városokat, akik kereskedői nagy hajóikon tömegesen érkeztek, hogy az országból vajat és tőkehalat vigyenek ki, és ezekben hiányt idézzenek elő, cserébe pedig bort hozzanak, ami sok szerencsétlenség forrásává vált.





A szenvedélyes borivók közül sokan számos becstelenséget követtek el. Súlyosan vádolja mindezért a germánokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése