2013. április 8., hétfő

Ausztrália IV/2a

 UTAZÁS AUSZTRÁLIÁBA
Sydney kikötő
A fejlett mezőgazdasági háttér, a sok ipari üzem és a népes fogyasztópiac eredményeképpen Sydney kikötője bonyolítja le az ország legnagyobb export-import forgalmát.

Évente mintegy 5 ezer kereskedelmi hajó fordul meg a Port Jackson öbölben, és 10-12 millió tonna árut raknak ki és be.

Jelentős a forgalom a személyhajó-kikötőben is.

A város területén a tengeröböllé szélesedő Parramatta folyó több tucatnyi csendes, bájos öblöcskét alkot.

Jó helyzetben vagyunk, mert a program szerinti utakra az utazási iroda egy nagy, légkondicionált buszt bocsátott a rendelkezésünkre, a magyar csapat éppen az indulásra vár.

Felmegyünk a Provident Biztosító 116 méter magasházába, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a környékre. A magasházak építésének a hóbortja (az amerikaiakat utánozva) a második világháború után érte el Sydneyt. Az igazi versenyfutás az ötvenes évek végén kezdődött, például az AMP Building 1961-ben készült el. Ebben a 25. emeleten a turisták részére kilátót létesítettek, ahonnan csaknem az egész város panorámája látható volt.

Elmegyünk a kikötőbe. Mindenekelőtt felkeressük az egykori Világító Tornyot.

A kikötőben számos hajó horgonyzott. Lehetett hajós taxit is bérelni, mely kirándulásra visz a tengeren.

Volt útitársunk, aki ilyen kétszemélyes vízitaxit vett igénybe egy kis hajókirándulásra.


A kikötő bárjában megittunk egy feketét, s eközben vezetőnk elmondta, hogy itt a személyszállító óceánjárók kikötőjénél született meg Ausztrália. Ezen a helyen szállt partra ugyanis Philip kapitány és építtette fel a fegyenckolóniát. Ez volt a legideálisabb kikötőhely.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése