2013. április 15., hétfő

Gyerekek (I.)

AZ ISKOLÁBAN

Fényképek különböző országok diákjairól - a teljesség igénye nélkül. Ha az alcímekre ráklikkel, a teljes fejezet, melyben a kép szerepel, megjelenik.




 Úttörők jönnek. Csinosak, egyenruhában. Úttörőmozgalmi dalokat énekelnek. Kim szobra előtt megállnak. A nagyvezér szobra elé érve megállnak, a szobor felé fordulnak, meghajolnak, majd csak ezután mennek tovább.





 Egy iskola előtt megyünk el. Zajongva, kíváncsian figyelnek bennünket a gyerekek.





 Mit csinálnak ezek a tanulók? Szemerősítő gyakorlatot végeznek tanulás előtt, ezután a tanárnő részleteket olvastat fel a tankönyvből kórusban, majd egyenként. A kiejtés néhány ritkább írásjelnél bizonytalanabb. Krétát ragad az oktató és felrajzolja-felírja a kérdéses kínai hieroglifát a táblára. Érdekes, hogy mellé latin betűkkel is felvázolja!







 Kartagéna Kolumbia nyolcadik legnagyobb városa. Az utcákon eleven, nyüzsgő a forgalom. Éppen az egyenruhás diákok özönlenek ki az iskolából.



Kuba 



A szerényen de szépen egyenruhába öltözött kisdiákok a téren végzik tornagyakorlatukat. Itt bizony nincs mezítlábas, rongyos, kolduló gyereksereg. De koldust egyáltalán nem láttam. A gyermekvédelmet számos intézkedéssel támogatják: nagyobb élelmiszerfejadagokkal, a gyermekruházati cikkek támogatott árával stb. Egyébként Kubában úgy az élelemre, mint a közszükségleti cikkekre vonatkozóan jegyrendszer van.







A kislányok búcsúztattak el bennünket, amikor a repülőtérre kimentünk.





 A kisiskolások is eljöttek kirándulni erre a csodálatosan szép muszlim zarándokhelyre. A lányok és a fiúk szigorúan külön csoportban ülnek. Feltűnően fegyelmezettek: egyáltalán nincs a nálunk megszokott gyerekzsivaj! Minden iskolának más és más az egyenruhája. Az idegenek megjelenése nemcsak a gyerekek, de a tanítóik figyelmét is felkeltette.




 Már az ő fejükről sem hiányozhat a kendő! De ez nem fekete, hanem fehér. A tanárnő azonban talpig feketében van! Az iskolaigazgató is megjelent, percenként törölgeti a homlokáról a verítéket. Nagyon meleg van, de a tanárnők fekete csadorban, a hölgyek a nyakukon még össze is húzzák a melegtől védő szent ruházatot, nehogy egy kis szellő alábújjon. Ők próbálnak szót váltani velünk, de sajnos nincsen közös nyelv, amit ismernénk.






Gyerekzsivaj fogad egy iskola előtt. Az épületből pedig kihallatszik a nebulók angol nyelvű kántálása. Egy másik osztálynak tornaórája van az udvaron.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése