2013. április 10., szerda

Ausztrália IV/2b

UTAZÁS AUSZTRÁLIÁBA
A Bounty és a beach




Az Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeumba megyünk. Itt áll a kikötőben mementóként a világhírű Bounty hajó, melynek a fedélzetén alaposabban körülnézhetünk, és elmondják a jármű érdekes, nem mindennapi, tragikus történetét, melyről nemcsak könyv, de mozifilm is készült.

 



A Bounty Bligh kapitány parancsnoksága alatt 1789-ben érkezett a Csendes-óceánra, hogy majomkenyérfa terméseket gyűjtsön be a Brit Antillákon való meghonosítás és az afrikai rabszolgák táplálása céljából. Miután a kedvezőtlen időjárás miatt megkésett és nem a megfelelő időben érkezett Tahitira, arra vártak, hogy a termés beérjen. Ám a kapitány emberei egyre inkább átadták magukat a tunyaságnak és a polinéziai nők érzékiségének, s mire Bligh újra vitorlát bontott volna, már a 45 európaiból és az önkéntes legénységből álló csapat nem akarta magát alávetni a fedélzeten uralkodó fegyelemnek.





1789. április 28-án a Christian Flechter vezette zendülők a tongai vizeken a Ha'apai szigetcsoport közelében átvették a parancsnokságot, majd csónakba tették Bligh kapitányt és a hozzá hű 18 tengerészt.





A kiűzöttek a történelem talán legbámulatosabb evezős teljesítményével áthaladtak a Fidzsi szigetcsoporton (melyet ők Kannibál-szigeteknek hívtak, miután a helyi emberevő bennszülöttek evezős kenui alaposan megkergették őket), és 3618 mérfölddel odébb elérték az indonéziai Timort, az akkor szövetséges Portugália gyarmatát. A legénység javarésze halon és tengeri madarakon tengődve túlélte a megpróbáltatásokat, és mindössze egyetlen matróz halt meg útközben.





Amint 1790. március 14-én visszatért Londonba Bligh kapitány, kíméletlen hajtóvadászatot indított a zendülők után, akik közül többen hajótörést szenvedtek, míg másokat elfogtak és Tahitin nyilvánosan felkötöttek. Flechter - miután keresztül-kasul bejárta az óceánt (a vele együtt utazó 14 férfival és 14 asszonnyal) - felfedezte a lakatlan Pitcairn szigetet, s úgy határozott, hogy itt telepszenek le.





A sors azonban a zendülők ellen fordult, mert miután meglékelték a Bountyt, hogy elejét vegyék az esetleges hátsó szándékoknak, az európai tengerészek és a polinézek között a vita súlyos vérengzésbe torkollott. Egyedül Adams matróz és 9 tahiti asszony, valamint egy csapatnyi gyermek maradt életben. Nem is gondolná az idelátogató a kikötőben békésen veszteglő híres hajóról, hogy micsoda tragikus a története...





Tanácskozik a magyar csapat, és úgy dönt, hogy menjünk le a selymes homokú tengerpartra, a strandra!





Nagyon meleg van, forrón tűz a nap, a bársonyosan homokos tengerpart igazán ideális fürdőhely. Pedig csak néhány napozó atyafi lézeng az ideális tengeröböl fürdőhelyén. Ellenőriztem: a víz nagyon kellemes hőmérsékletű, a játékos hullámok pedig minket is csalogatnak, de a fürdés nincs a programban, az idő pedig sürget. Elmondja vezetőnk, hogy 150 ezer családnak van Sydneyben vitorlása vagy jachtja, 100 ezernek motorcsónakja és több mint 25 ezer fiatalnak kedvenc szórakozása a hullámlovaglás. Úgy is hívják ezt a részt, hogy a szörfösök paradicsoma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése