2013. április 11., csütörtök

Ausztrália IV/3

UTAZÁS AUSZTRÁLIÁBA
Sydney kultúrközpont 




A City Tattersallst fényképezem. Vezetőnk elmondja, hogy a lóversenyzésnek komoly, régi hagyományai vannak Ausztráliában. Ezt a sportágat is még a fegyencidőkben kezdték művelni. Azután sorra alakultak a lovasklubok, és megnőtt az érdeklődők száma. A lóversenyzés nemcsak sport, de pénzt is lehet nyerni rajta - főként azonban veszíteni. Népszerű a tereplovaglás és az akadályverseny is. Errefelé a zsokék éppoly népszerűek, mint máshol a híres színészek vagy énekesek.





Elérkeztünk Sydney büszkeségéhez, a világhírű Operaházhoz, mely a világon egyedülálló építőművészeti alkotás. De nemcsak a város, hanem egész Ausztrália nemzeti jelképévé vált. Amikor a közelébe érünk, lenyűgöz a nagyszerűsége. Három oldalról tenger fogja körül az épületet, amelynek kontúrjai dagadó vitorlájú csónakokra emlékeztetnek. A kagylóhéjak külső borítására Svédországból több mint egymillió darab különleges kerámialapot hozattak be. Színűk fehér és krémszerű: a kagylóhéjak tehát sziporkáznak a napfényben, míg a holdvilágnál kísértetiesen csillognak.





Sok huzavona után 1973. szeptember 28-án tartották meg az első előadást, de odabent a kulturális központot csak október 20-án nyitotta meg II. Erzsébet királynő. A négy nagyobb kagylóhéj rejti magába a hangverseny-termet, a mellette levő, szintén négy, de valamivel kisebb kagylóhéj alatt van a tulajdonképpeni operaszínház. Félóránként induló csoportokkal be lehet járni a belső termeket is, mely lélegzetelállító élményt jelent. Sok ezernyi rejtett fény világítja meg a bársony huzatú széksorokat, a kék szőnyegpadlót és a világos nyírfa-lemezekkel borított falakat és mennyezetet.





Az operaháztól visszasétálunk a kikötőbe, míg el nem érjük az ún. Kikötő-hidat, mely mielőtt az Operaház megépült, Sydney legfőbb büszkesége és szimbóluma volt. A pletykálkodó honleányaink mögött látszik a híd, amely felé tartunk. Az építmény a tengeröblöt íveli át.





A megépítést követő években a világ legnagyobb acélvázas hídjának számított. Méreteit azóta sem sokan szárnyalták túl. A híd az öböl felett átívelő hatalmas acélszerkezet, a hídfő belsejében kényelmes lépcsők vezetnek a több emeletes magasságban húzódó híd gyalogjárójához. A hídról pompás kilátás nyílik az egész öbölre, az operaházra és az egész belvárosra is.





A híd teljes hossza feljárókkal együtt 4 km. Maga a hídszerkezet 1040 méter, a híd középső része 135 méterre emelkedik a víz fölé, így a legnagyobb tengeri hajók is el tudnak úszni alatta. A hídon nagy a forgalom, 8 sávban haladnak a közúti járművek. Nagyszerű látványt nyújt éjszaka, amikor ezernyi lámpa fénye világítja meg a hatalmas acélkolosszust.





Folytatva városnéző sétánkat elhaladunk Viktória királynő hatalmas bronzszobra előtt.





Sydney az ausztrál nemzeti kultúrának a központja. Számos múzeum és állami galéria, nyilvános könyvtárak, gyűjtemények várják a látogatókat. Világszínvonalú szimfónikus zenekara és színházi együttese is van.





Számos park van a hatalmas kőrengengetegben, ahol a pálmafák árnyékában a kényelmes padok kellemes kikapcsolódásul szolgálnak.





Az egyik városi középiskola előtt kérdésünkre elmondja a vezetőnk az itteni "rendet", nevezetesen, hogy a középiskola 3 vagy 4 éves, a végbizonyítványt az egész idő alatt végzett tanulmányi eredmények szerint adják ki, külön éretttségi nincsen. Az ifjú ezután elmegy dolgozni vagy valamelyik szakosított felsőfokú középiskolában folytatja a tanulmányait. Ezután mehet főiskolára, egyetemre, ahol 1974-ben eltörölték a tandíjat. Ausztráliának 19 egyeteme van.





Ebben a hotelben ebédeltünk A szállodákhoz rendszerint vendéglő is kapcsolódik, valamint bárhelyiség, ahol szeszes italokat is árusítanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése