2013. április 16., kedd

Gyerekek (II.)

Fényképek Ázsia különböző országaiból - a teljesség igénye nélkül. Ha az alcímekre ráklikkel, a teljes fejezet, melyben a kép szerepel, megjelenik.




A bádogváros gyerekei vidáman intettek búcsút, amikor ettől a csodálatosan furcsa és ellentmondásokkal teli, hatalmas országtól köszöntünk el. Nagyon hosszú és fáradságos volt az út, de feleségem azóta is úgy emlegeti, mint mind közül a legérdekesebb külföldi túránkat.






Fellélegeztünk, amikor nagyszerűbb programra indultunk (még az azonnal buszunknál megjelenő éhező gyerekekre is másként néztünk), a világ egyik csodájának számító és a világörökség részét képező Angkori templomváros és királyi székhely bejárására...





Amint valahol megállunk, kéregető gyerekek rohanják meg a buszunkat. Kissé erőszakosak és pimaszok is.



 Az ország egyik fő terméke a rizs! A trópusi meleg ellenére Langkaviban csak egyszer aratják, mert nincsen állandó öntözési lehetőség. Itt bizony ki kell várni a monszun vízáldását, mely júniustól októberig öntözi a földeket. Pedig másutt a meleg égövön akár háromszor is aratják a rizst egy esztendőben. Talán kárpótol a déligyümölcs, ami viszont egész évben bőven ontja a termését.




A gyerek már 7 éves korban elkerült a háztól, levágták a haját, új nevet vett fel és lámatanítvány lett. Megannyi bot tört el a hátukon, míg megtanulták a sok-sok imát és varázsformulát. A lámák nagy része az első vizsga után is bent maradt a kolostorban, mert az nagyobb biztonságot nyújtott.


Tibet
.


 És a gyerekek? Hihetetlenül gondozatlanok. Derékig mosakodni nem szokás a magasabban fekvő vidékeken. Legfeljebb ritkán, de felöltözve mosnak arcot és kezet. Az öntözés, az állatok gondozása, a háztartás vezetése az asszony dolga. Ő gyűjti össze a napi tüzelőanyagot, a jakhulladékot. De ha több férje van, a nő szabja meg azt is, hogy mikor kivel akar hálni.





 Ugyan mit szólnának ehhez az utazáshoz, közlekedéshez a mi rendőreink? Igaz, én még kalauzt sem láttam.




 Végtelenül szomorú az árvaház, ahol ottlétünkkor 462 gyermek neveléséről gondoskodtak. Közülük 333 fiú, 129 lány. Ők azok, akiknek az apja amerikai katona (ezért vannak köztük négerek és fehérek egyaránt) vagy saigoni tiszt, aki elesett vagy börtönben netalán nevelő táborban van. Adatokat is mondtak, nevezetesen, hogy 32 gyerek apja amerikai és 52-é elesett saigoni tiszt. Ezen a helyen élnek azok a lurkók is, akiknek az anyja narkós vagy prostituált. Ismert tény, hogy a 3 és fél milliós Saigonban 60 ezer prostituáltat tartottak nyilván. A lényeg, hogy ezeknek meghalt, disszidált vagy éppen zárlat alatt vannak a szülei.



 A Tet 3 napig tart. Nyakunkba vesszük a várost és elvegyülünk az ünneplő, lakomázó, szórakozó tömegben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése