2014. január 27., hétfő

Elsősegélynyújtás (Amikor támadnak a méhek)

AMÍG MEGÉRKEZIK AZ ÁLLATORVOS...(III.)
Állataink megbetegedése, esetleges balesetei során az állattartónak olykor sürgősen be kell avatkozni, tehát elsősegélyt kell nyújtani, mielőtt még megérkezik az állatorvos, hogy az esetleges életveszélyt elhárítsa, vagy legalábbis a fennálló helyzet rosszabbodását megakadályozza.
Ezúttal ahhoz kívánunk Olvasóinknak néhány tanácsot adni, hogy mit kell tenni a gazdának, vagy éppenséggel mit nem szabad tennie adott esetben, amivel az állat állapota csak súlyosbodna.
AMIKOR TÁMADNAK A MÉHEK... Főként nyáron, a nagy melegben többször is előfordult a panasz, hogy megtámadták a méhek a lovat, a csípések helyén nagy duzzanatok alakultak ki, az állat remeg, izgatott, előfordult, hogy görcsök is bekövetkeztek. A gazda hirtelenében nem tudta mitévő legyen!
A méh- és darázscsípés valóban veszélyes, amit a méhméreg (mellitin) idéz elő, melyre különösen érzékenyek a kiskacsák, a ló, a szamár és az öszvér. A szúrások helyét illetően a legveszélyesebb a száj nyálkahártyája és a gége környéke a fulladás veszélye miatt. A lovaknál 200-400 szúrás már általában halálos, néha azonban már 10-20 méh támadása is halálra vezethet.
A méh szúrásakor általában 0,2-0,3 mg folyékony méreg jut a szövetek közé, ahol a beszúrás helyén fájdalmas duzzanat keletkezik. Általános tünetként izgalmi állapot, tudatzavar, vesekárosodás, tüdőödéma jelentkezhet. A halál szív- és légzésbénulás miatt következhet be.
Tudni kell, hogy általában a zaklatás (kaptárbontás, szállítás, a kaptár ütögetése), valamint az ember és az állatok izzadtságának a szaga ingerli a méheket. Hordástalan időben, valamint rekkenő hőségben támadékonyabbak! A méh által kibocsátott méreg illata a társaikat is szúrásra ingerli! A megtámadott élőlény menekülése, hadonászása csak fokozza a méhek támadókedvét.
Ami a tüneteket illeti, főként az ajkakon, orrszárnyakon, szemhéjakon, de akár másutt is a csípések helyén sokszor igen nagy duzzanatok alakulnak ki. Az állat bágyadt, remeg, imbolyog. Nem ritka a görcsök közötti elhullás! A légzés nehezített, az állat lázas, majd vérfestékvizelés is jelentkezhet.
Mi a legsürgősebb teendő? A legfontosabb feladat a duzzanatok csökkentése és újabb méregmennyiség felszívódásának a megakadályozása! Amíg az állatorvos megérkezik, a beteg bőrterületet híg szalmiákszeszes oldattal kell lemosni. A méhfullánkok csipesszel való kiszedegetése elősegíti a felszívódó toxin mennyiségének a csökkenését!
És mit tesz az állatorvos? Fájdalomcsillapítókat, gyulladás-csökkentőket (pl. Depersolon stb.), kalcium-készítményeket, C-vitamint, szív- és keringésjavító gyógyszereket ad.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2003-ban.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése