2014. január 16., csütörtök

India XI/3

INDIAI ÚTIALBUM 1974
Épületek, melyek egy főváros elengedhetetlen "kellékei" 




A kormány épületei szinte eltörpülnek a tágas térben, ahogy végigsétálunk a Titkárság, a vörös és szürke homokkőből épült palotasorok között az indiai Parlament irányába.





A Parlament egy hatalmas, nyitott oszlopsorral szegélyezett, kör alakú épület. Két házában (a Nép Háza és az Államok Tanácsa) a beszédek a nemzeti nyelven, hindiül vagy angolul hangzanak el.






A minisztériumok épületei ünnepi díszkivilágításban éjszaka még pompásabb látványt nyújtanak.





Indiában már az ókortól van folyamatosan felsőfokú képzés, oktatás. Az egyetem épületét látjuk Delhiben.






A Jama (dzsáma) mecset India legnagyobb mecsete. Sahdzshán a XVII. század közepén építtette vörös homokkőből és fehér márványból. Hagymakupoláival és karcsú minaretjeivel jellegzetesen mogul építmény.





De fellelhető itt hindu templom is természetesen - méghozzá a modern építészet jegyeit magán hordozva.







Egy jellegzetes síremlék






Humayon császár síremlékét a XVI. század közepén gyászoló özvegye építtette, akit később szintén ide temettek el. A szigorú szimmetria ötvöződik itt a keleti pompával, stílusa Perzsiára emlékeztet. Fallal és széles árkádokkal kerített, nagy kertek övezik. Hatásában a színei is a harmóniára törekszenek: a vörös homokkő és a fehér, fekete és sárga márvány. A kriptában a mogul dinasztia számos meggyilkolt hercege és császára pihen.





Ha valakiről, akkor Gandhiról mindössze néhány szóban nehéz lenne beszélni, hiszen egyrészt valamennyien sokkal több információt tudunk életéről, mint amit itt fel lehetne eleveníteni, másrészt meg sem próbálnám két mondatban összefoglalni az ő békés természetű harcát e helyütt. Sírja rendkívül látogatott. A tiszteletre méltó hindu vezetőt pénteki napon gyilkolták meg és azóta minden pénteken szertartással emlékeznek meg a modern India atyjáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése