2014. január 18., szombat

Kézművesek és termékeik az utcáról (1.)

Egy mondás szerint a kézzel gyártott termékekben csak kétféle adalékanyag van: a kézműves szíve és a lelke. Bizonyára találó megállapítás. Sokszor elképzelni sem tudjuk, milyen nehéz körülmények között jönnek létre igazán remekbe szabott darabok. Ezúttal tehát a világ minden tájáról kézimunkákat kívánunk bemutatni és azok "keletkezési körülményeit" dióhéjban. A teljesség igénye nélkül válogattunk a szerző saját készítésű fotóiból, melyek mellől természetesen a képhez tartozó jegyzetek sem maradnak el. Ha az ország, táj, város nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fotó szerepel, megjelenik.

.
.
India utcáin a fazekas is a szemed előtt készíti, esetleg éppen a kívánságod szerint formálja az árut.
.
.
.
.
Igen ügyesen dolgozik a korongon a fazekas az utcai műhelyében. Nem zavarja, hogy nézik, ellenkezőleg, komoly reklámot csinál a termékeinek.
.
.
.
.
Talán a bőr a legolcsóbb Indiában. Nagyszerű remekek készülnek az utcai üzletben.
.
.
.
.
Nem kell bérleti díjat fizetnie a suszternak az üzletért, kirakja a szerszámait az utcára, és máris megnyílt a cipészműhely.
.
.
.
.
Sok kisiparos, suszter, szabó, borbély és társaik az utcán dolgoznak. Éppen egy cipészt látunk, amint szorgalmasan végzi a munkáját köztéri "nyitott" műhelyében. A fűtést és világítást költségmentesen a természet biztosítja.
.
.
.
.
A fővárosban vagyunk, városnézésen. Lépten-nyomon megszólítanak bennünket a vándorárusok, az ambulantesek. Ők Lima legjobban kiszolgáltatott, legszegényebb rétege. Náluk minden kapható: élő gyapjúból készült pulóverek, takarók, díszes övek, melyekbe beleszőtték az indián istenek szimbólumait. A helyszínen meg is mutatja az indián hölgy, miként kell ilyen övet szőni. A feleségem a gépét készíti elő, hogy lefilmezze.
.
.
.
.
Mindenfelé indiánok árusítják jellegzetesen szép termékeiket, kézimunkáikat, emléktárgyaikat. Argentína a legfehérebb országa egész Közép- és Dél-Amerikának. A lakosság nagy része európai. Az őslakó indiánokat kiirtották a farmerek, akik riválisokat láttak bennük. A múlt század végén valóságos hajtóvadászatot rendeztek ellenük, vagy tömegesen mérgezték meg őket. A guarani törzsbeliek északon, az Andok magasföldjein, a patagónok pedig délen, a Tűzföldön élik szegény, nyomorúságos életüket. Számukat ez idő szerint 68 ezerre teszik, a meszticek számát pedig félmillió körülire becsülik.
.
.
Chile (2002.) 
.
.
Rengeteg szép és kitűnő minőségű kézzel gyártott terméket árusítottak, tipikus indián ajándék- és használati tárgyakat.
.
.
.
.
 
Talán a legnagyobb érdeklődést a poncsóvásár keltette fel. Sokféle színben lehetett választani a helyben készült, kézi szövésű, szebbnél szebb eredeti poncsók közül. Mi is vettünk egy lámagyapjúból készült, itteni motívumokkal díszített, ízléses darabot ajándékba - mindössze 13 dollárért. Az árát csak azért írom ide, hogy érzékeltessem, mennyit ér errefelé a sok-sok időt felemésztő nagyszerű kézimunka - ebben a nagy szegénységben.
.
.
.
.
A kereskedőházban árusítják a maguk által szőtt ruhaneműket. Olcsóbbak itt az áruk, nagyobb a választék is, de bármennyire kínálták a portékákat, vevő nemigen akadt. A nagy odaadással kitett kiváló kelmék csábítása ellenére nem vásároltunk, mert nem volt pénzünk.
.
.
.
.
És a parton várakozik hosszú sorban az árusok tömege, és az Afrikában honos állatok fából faragott serege fogad. Valamennyi egy kis remekmű! És minden faragvány kézimunka, amit egy 1969-ben létesült szövetkezetben állítanak elő, és a világ csaknem minden országába exportálják. Ez nagy segítség az itteni munkanélküliség leküzdésében. Sokan gyártják, és sokan árusítják. Pénztárcánkhoz mérten egy-két emléktárgyat mi is vásároltunk.
.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése