2014. január 25., szombat

Olaszország (II.) 1/c

 BARANGOLÁS ITÁLIÁBAN (1989-BEN) II. RÉSZ
A Szent Márk templom
 



A Szent Márk templom uralja a teret. A szent épület valóban nem nagy méretű, inkább dúsan ötvözött ékszerdoboz. Az 52 méter széles, 77 méter hosszú bazilikát a 800-as években kezdték építeni, és 1100 körül fejezték be. Mai tarka, keleties pompáját jórészt a későbbi századok alatt rárakott díszleteknek köszönheti. Az öt kapuzat mindegyike a kőfaragás mesterműve.





A főoltár - mely alá Szent Márk ereklyéit helyezték el - zöld márvány mennyezetű, a kettős oltárkép rejti a templom egyik legértékesebb kincsét, a Pala d'Orot.





A templom főhomlokzatainak bronzból készült lovait látjuk, melyeket Dandolo dózse hozatott Velencébe a meghódított Konstantinápolyból.





A nagyarányú ikonosztáz számos kis zománcképét 1000 kg tömegű, tömör színarany keret fogja körül, melyet 2486 gyöngy smaragd és más drágakő díszít. A műremek Konstantinápolyban 1101-ben készült.





A harangtorony a XVI. században kapta mai formáját. 1902-ben összeomlott, 1905 és 1912 között régi formájában újjáépítették. A roppant téglaépítmény a tetején álló angyallal együtt éppen 100 méter magas. Balról a prokurátorok régi rezidenciája csatlakozik az óratoronyhoz. A prokurátorok a Szent Márk templom gondnokai, kincstárosai voltak.






Egy testes honleányunk, útitársnőnk máris édességárust talált.





Keresztelő kápolna, Baptistero. Csodálatosan szép mozaikfelületek. 4500 méternyi felületet borítanak.





Keresztelő kút a szoborral.





A padlózat márványmozaik. A vallásos építészeti alkotás valamikor a dózsék kápolnája volt. Jellemző a bizánci stílusa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése