2014. április 26., szombat

Fekete-Földközi tengeri hajóút VII/2

 2 TENGER + 6 ORSZÁG
Isola del Sole



Amíg a látványban gyönyörködünk a partnál, szóljunk néhány szót Szicília igen régi időkre visszanyúló történelméről. Az őslakók a sicanok és a siculok voltak. Az első hódítók a föníciai hajósok Krisztus előtt a VIII. században.





Ugyanebben az időben gyarmatosítottak a görögök a keleti és a déli partokon.





A második pun háború idején (Kr. e. 212-ben) a rómaiak provinciává tették a szigetet. Itt alakult ki Róma éléstára. Szicíliai művészeti kincseit kirabolták, ennek ékes bizonyítéka Ciceró beszédei.





826 után következett a 200 éves arab uralom, ám a független emírség megalakulása ismét virágzást jelentett Szicília életében.





1061-től a normann királyság 150 évig állt fenn.





Az utolsó normann királylány kezével a német császárság nyerte el a gazdag királyságot. Hohenstaufen II. Frigyes modern, erős központú államot szervezett, udvara a kultúra központja volt. Itt születtek meg az első olasz nyelven énekelt versek a XIII. század közepén.





1268-ban a francia Anjouk jutottak a szicíliai királyság trónjára. Szicílai vecsernye megnevezéssel került a történelem könyvek lapjaira az a felkelés, melyet a francia katonák erőszakoskodása robbantott ki. A hagyomány szerint a felkelésre az esti imára hívó harangszó adta meg Palermóban a jelt. Egész Szicíliára kiterjedt a felkelés és a franciák kiűzésével végződött.





Ekkor kezdődött Szicília spanyol korszaka. A barokk új fénykorát élte a spanyol Bourbonok uralma alatt.





Itália egyesítése után Szicília elmaradt ugyan az általános fejlődéstől, de kultúráját, nyelvét és hagyományait megőrizte a lakosság. 1948-ban autonóm tartomány saját kormányzóval és parlamenttel. Egyéni, hangulatos világa van, amely alapmotívumai a kék ég és tenger meg az aranyló napsütés. Szicília valóban a Nap szigete!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése