2014. április 20., vasárnap

Földközi-Fekete tengeri hajóút V/2e

2 TENGER + 6 ORSZÁG
A genovai tengerparton



A Földközi-tenger és nyúlványai, az Adria, a Riviérát mosó Liguri-, a Tirréni-, a Jóni-tengerek nyújtotta alapélmény a szín. Sohasem az az egyhangú kékség, amit a színes fotók mutatnak, de nem is az a halvány álkék, mely más vizeknél az égbolt tükröződése.





Itt a mélykék a tenger sajátja. Persze az árnyalat függ a napsütéstől, felhőzettől, az égbolt színétől, de csak variációt adnak: tompítják vagy gazdagítják az alapot, a sötétkéket, melyet a Földközi-tenger víztömegei önmagukban hordanak.





Nagyon szép a tenger akkor is, amikor az enyhe sirocco hatására tarajos hullámokat ver, melyek széthulló habjai gyorsan foszló csipkemintákat terít.




A sziklák közé bújt kis öblök a Riviéra legelragadóbb részei. Nagy öröm egy-egy ilyen zugot felfedezni, ahol nincsenek tömegek.




A házrengeteg hegyoldalakra kúszó körszínházának ölében fekszik a kikötő, amelybe csak a mólón elhelyezett hivatal engedélyével lehet belépni.





Nagyságát tekintve Genova Olaszország első, a Földközi-tenger második kikötője. Csak Marseille nagyobb. Fontos közlekedési csomópont.





Ez a hely már a görögök előtt is feltehetően kikötőhelyként működött. Többször lerombolták a várost, de mindannyiszor újjá is építették.






A kikötő nagy medencéje daruk, hajók, kémények, árbocok, kürtők kusza zűrzavara. A teherhajók lomha, szürke és fekete gigászai között mediterrán luxushajók fehérlő fedélzetei, jachtok, halászbárkák, fürge vontatók nyüzsgő tömege.





Számtalan dokk a benyúló mólókon, tolató vasúti szerelvények, zaj csörömpölés, füttyjelek - mindez hozzátartozik a kikötő hangulatához.





Még vacsora előtt kivontattak bennünket a kikötőből. Igazi látványosság volt számunkra, amint egyszerre négy hajót is vontattak a kishajók. Semmi nekik ez a forgalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése