2014. április 22., kedd

Földközi-Fekete tengeri hajóút VI/1b

2 TENGER + 6 ORSZÁG
Notre Dame de la Garde





Felmentünk a Notre Dame-ba, mely egy 3 emeletes hálatemplom. 
 



 
A haláltól megmenekült emberek emléktáblákat helyeznek el itt és szimbólumokat: hajók, repülőgépek, gépkocsik, harckocsik stb. a mennyezetről függnek sorjában egymás alatt. Ugyancsak festmények. Elragadja a ló a kocsit, lövészárok. Mindez feledhetetlenül szép.





És nagyszerű a kilátás is.





A Notre Dame de la Garde madártávlatból. Neobizánci stílusú bazilika.





A Katedrális csak alig kisebb, mint a római Szent Péter bazilika.





A Baze-ban vásároltunk néhány ajándék piperecikket.




Ha már itt vagyunk, említést érdemel a francia nemzeti himnusz, melyet nevével ellentétben - La Marseillaise - nem Marseille-ben írtak, hanem Strasbourgban.





Rouget de Lisle kapitány komponálta az indulót a frontra készülő katonáknak Harci dal a rajnai hadsereg számára címmel. Rövid időn belül népszerűvé vált szerte az országban, s amikor Mireur az 500 Párizsba induló önkéntes tiszteletére rendezett ünnepség zárásaként elénekelte, a főváros favoritja lett Marseille-i önkéntesek indulója címmel. Mi pedig már csak röviden La Marseillaise-ként ismerjük.





Három szerzetes, leborotvált fejükön tincs, csengettek és énekeltek az utcán félmeztelenül rózsaszín "tógában", saruban, egyikük pedig Mao-idézeteket és rizspálcikát osztogatott. Nekem is ajánlotta, de miután láttam, hogy ezért fizetni kell, nem fogadhattam el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése