2014. április 16., szerda

Földközi-Fekete tengeri hajóút V/2c

 2 TENGER + 6 ORSZÁG
Jellemző közterek - jellemző objektumok



Régi utca





A Ferrari tér északi részén áll a Carlo Felice Színház, a város klasszicista stílusban épült operaháza. A rendkívül forgalmas tér a modern és a régi Genova találkozóhelye. Neonfényes börze- és banképületeivel este gyönyörű látvány.





Keleti részét a genovai Doge-palota oldalfala szegélyezi.





A régi városkapu





Genovai az olasz egyesülés folyamatának nagy baloldali-köztársasági vezéralakja, Mazzini. Szoborba öntve tekint a városra.





A Corvetto tér





A királyi palotában





A Carignano-domb koronája a reneszánsz egyik igen nevezetes temploma, Alessi remekműve a Carignano bazilika. Egyenlőszárú görög kereszt alaprajzon emelkedő épület.





Szédületes forgalomba nyúlik a Plazzo di S. Giorgo, a Szent György Bank 1260-ban épült várszerű székháza. Hatalmas árkádja alatt is autók suhannak.





Genova híres műgyűjteményét a Palazzo Bianco tartalmazza, mely a Brignole-Sale családé volt.





Genova székesegyháza a Szent Lorenzo katedrális. A XII. században kezdték építeni egy régebbi templomra. Homlokzata a nagy francia székesegyházak stílusát tükrözi. Francia mesterekre vall a torony napórájának figurája, a középső kapu feletti dombormű. Az ízig-vérig francia konstrukciónak olaszos színt ad a fekete-fehér márványburkolat.





Genova sohasem ismerte Velence évszázados rendjét. Itt mindig harcok dúltak a guelfek és a ghibellinek, a patríciusok és a plebejusok között. Az arisztokratikus köztársaság nemesi családjai is folytonos küzdelmekbe bonyolódtak.




Az éppen alulmaradt pártok nem átallották a külső fejedelmeket is hazájuk ellen uszítani, aminek következtében a büszke állam hol a nápolyi, hol a francia király, hol a monferrati őrgróf átmeneti uralma alá került. Mindez visszatetszést szült még a többi olasz communéban is, ahol pedig szintén napirenden voltak a belső pártharcok.





Toscanában ez a mondás járta Genováról: "Hal nélküli tenger, fák nélküli hegyek, becsület nélküli férfiak és szégyen nélküli nők." E gyűlölködésben azonban nem kis része lehetett annak, hogy Genova hatalma a toscanai Pisa rovására nőtt naggyá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése