2014. április 29., kedd

Fekete-Földközi tengeri hajóút VII/3b

 2 TENGER + 6 ORSZÁG
Piazza del Duomo és La Cosa Nostra




Primavera siciliana (szicíliai tavasz) - hirdetik mindenfelé. Kora tavasszal, februárban már virágzanak a gyümölcsfák. A mandula virágai, a citrom és narancs érett gyümölcsei színezik a lombokat, mézédes illatot árasztanak.

.





Nekünk nyáron egész más arca van. Csak az örökzöld növények pompáznak a trópusi forróságban. Csak a magasabb hegyeken hűvösebb a levegő vagy a tengerparton. Talán még egy-egy városi parkban.





A Dóm tér a város egyik egységes barokk-kori városközpontja. Középen emelkedik a nevezetes Elefántkút, mely évszázadok óta jelképe Cataniának.





Egyik oldalon a városháza, szemben vele a Dóm hatalmas barokk homlokzata. 1092-ben I. Roger normann király építtette fel először ókori épületek köveiből. A földrengések három ízben rommá tették. 1736-ban kapta mai formáját.





A Dóm szentélykápolnájában temetkeztek Szicília aragóniai házból származó királyai 1337 és 1402 között. S. Agata kápolnájában megmaradt az alkirály, Ferdinando Acuna síremléke a reneszánsz korból. A hajó jobboldali második pillére alatt temették el a nagy cataniai zeneszerző, Vincenzo Bellini hamvait.





Ha Szicíliáról beszélünk, a maffiáról szót kell ejtenünk! Az "eredeti" maffia titkos társaság volt, mely már a középkorban is létezhetett. Eredeti céljaként felesküdött arra, hogy megvédi Szicília népét a katalán martalócoktól.





Más elmélet szerint a maffia lázadócsoport volt, mely a római és észak-olasz fennhatóság és külső támadások ellen szerveződött. Valódi neve a Cosa Nostra, vagyis a mi ügyünk, a mi dolgunk.





Az egységes Olaszország létrejöttekor Szicíliában a közbiztonság gyenge volt. Az állam nem volt elég erős ahhoz, hogy a nagybirtokok számára megfelelő biztonságot nyújtson. Ezért a nagy földbirtokos családok létrehoztak egy saját védelmi erőt, mely gyorsan terjeszkedett, egyre nagyobb befolyással bírt a politikai életben is.





1924 és 1929 között Mussolini teljhatalmat adott Mori prefektusnak a szigeten, ő pedig a maffia kiirtását tűzte ki célul. Az kialakult rendszer üldözése bár illegalitásba kényszerítette a maffiózókat, de egyáltalában nem szüntette meg.





A maffiacsaládok az Egyesült Államokba, Tuniszba vándoroltak ki, ami lehetőséget adott arra, hogy nemzetközi jelentőségű bűnszervezetté nőjék ki magukat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése