2014. október 3., péntek

Egyiptom IX/5b

 AZ ELSŐ UTAMRÓL EGYIPTOMBAN (1971)
Azok az oszlopok!



A monumentális oszlopcsarnok. A hatalmas Amon-templomot a 12. dinasztia kezdte építeni, majd generációkon keresztül szépítették és építették tovább. Hihetetlenül óriási építménnyé.





A nagy oszlopcsarnokot I. Setes és II. Ramszesz építették, ez az idegen fáraók udvara volt. 85 évig épült 16 sor, 134 oszlop, 21 méter magas, nyitott papirusz, kerülete 15 méter, 16 méter magasan a papiruszbimbó.





Színes volt a mennyezet és a padlók is, fedett volt, sok helyen még most is láthatók a színek. Ablakokkal látták el. Az oszlopcsarnok területe 5000 négyzetméter.





Az oszlopokat úgy készítették, faragták, hogy a köveket egymásra rakták rámfák segítségével, majd előbb fent faragták és úgy haladtak lefelé, és szukcesszíve szedték el a rámfákat is.





Olyan magas, hogy nemcsak eltörpül alatta az ember, de el is szédül.





És a számomra abszolút hiteles oszlopméret-vétel: jól érzékelhető az objektum monumentalitása, amint lerogytam az egyik oszlop peremére a reliefek és hieroglifák társaságában a fáradságtól, hőségtől és szellemi kimerültségtől. (Csak úgy röpködtek a fáraók nevei, évszámok, istenek, építési stílusok, történelmi adatok meg a többi...)





Az oszlopfők sem maradtak kidolgozatlanul: művészi faragványt kaptak.





Összegezve elmondhatom: döbbenetes látvány a henger alakú oszlopok bizarr labirintusa.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése