2014. október 6., hétfő

Egyiptom X

  AZ ELSŐ UTAMRÓL EGYIPTOMBAN (1971)
 A világ első nagyvárosa Memphisz




Memphiszt Menész, az első fáraó alapította.  Az Ó-birodalomban élte virágkorát, amikor annak fővárosa volt. Később, 350 körül Theodosius császár a régi templomot elbontatta, köveit elhordatta és Kairóban palotát és mecsetet építtetett belőle. II. Ramszesz gigantikus szobrát is elvitték Kairóba, hogy az állomás előtt állítsák fel. Legnagyszerűbb emléke a dicső múltnak a 80 tonna tömegű alabástrom Szfinx és II. Ramszesz nagyméretű fekvő szobra.





A település nevének jelentése fehér fal, erőd, palota. Nevéhez nem méltóan azonban Egyiptom legrégibb városa helyén ma zöld terület, pálmaligetek vannak, néhány kő. Ám Szfinxük a gizai után a legnagyobb, és ez is keletre néz.





Épületet emeltek a 13 méter magas, fekvő, térdtől lefelé hiányzó II. Ramszesz szobor fölé. A galérián körbejárható a megmunkált kőtömb. A mészkőalak teljes harci díszben, a fején a nemszet, a fáraói fejfedő, kezeiben szorítja a pecsétnyomókat, hogy ezzel is hangsúlyozza széles, erőteljes vállait, lábánál a leánya. Monumentalitása nem befolyásolja méretarányosságát. Szinte reménytelen vállalkozás a fekvő szobor fényképezése.



 
 
Egy beduin falun megyünk keresztül. A kis csacsi viszi fürge léptekkel megtermett gazdáját.
 
 
 
 
 
A beduinok inkább a bivalyt kedvelik. Nem szállunk ki, csak az autóból szabad fényképezni.
 
 
 
 
 
Szakállas nőket látunk és szívszorító szegénységet, ahol a sivatag közvetlenül a termőföld mellett terjeszkedik.





A beduinok olcsó sárkunyhói kísérik utunkat egy darabig.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése