2014. október 13., hétfő

NDK-tanulmányút II/1

TANULMÁNYÚTON NÉMETORSZÁGBAN (1968)
Tapasztalatcsere-látogatáson a Német Demokratikus Köztársaságban a Rottmerslebeni Termelőszövetkezet meghívására
Mit láttunk az állattenyésztésben a téeszben?



A sertéshizlaldájuk nem korszerű, 1000 férőhelyes de csak 750 sertést tartanak itt, 20-115 kg között. Az állatok egy nagy helyiségben vannak, mely egy-egy rekeszében 70-80 sertést helyeznek el. Egy falka etetése 30-35 percig tart, naponta kétszer, reggel (5) és délután (3 órakor). Az etetési idő alatt történik a kitrágyázás és a szecskázott szalmával az almolásuk. Egy sertés számára 0,75-0,80 négyzetméter területet biztosítanak, a szellőztetést pedig ventilátorokkal oldják meg.
A nagy sertések aa. mennyiségben 6 kg burgonyát és cukorrépaszeletet kapnak és másfél kg abrakot, melynek fele saját termelésű árpa-zab-burgonya, a másik fele pedig táp. A vitaminszükségletet nyáron zölddel, télen pedig zöld lucerna-darával biztosítják. A takarmánytárolás és szárítás a hűvös, nedves éghajlatú országban igen jelentős kérdés! A hatalmas gabonatárolójukat 1965-ben építették. Egy-egy tároló henger 20 tonna kapacitású. Az állandó szárítás céljából a tartályok között körforgalom van. A szárítás célját szolgáló meleg levegőt szénkazánban produkálják és ventilátorokkal nyomatják fel a mozgásban levő gabona közé. A szárítás után a gabona a nagy kapacitású előtisztítóba, a tisztítóba, majd az osztályozóba kerül. A két nagy tartály a gépekkel együtt mindössze 40.000 DM-be (160.000 forintba) került!





Milyen a sertéstenyésztésük? 80 anyakocájuk, 20 előhasi kocájuk és 40 tenyészsüldőjük van. Évenként 50% a selejtezés és ennyi a reprodukció is. A meg nem felelt malacokat 6 hetes korban selejtezik, és eladják a tagoknak. Kizárólag a jó malacokat tartják meg. Ha az anya nem felel meg, azt is selejtezik a malacozás után (pl. ha kevés számú utódot ellett). A malacokat 4 hetes kor után engedik szabadon. A szaporulat évente 17,3, ebből 16,2 kerül felnevelésre. Újabban jelentkezett a kocák között a leptospirózis, 30 koca közül 22 bizonyult fertőzöttnek. Adataik szerint egész évben mindössze 5 vetélésük volt. Az elletőben infravörös lámpát használnak (a körte 13 DM, burával együtt 30 DM). A kanok száma 4. A malacok 6 hetes korban kerülnek az előhizlalóba, majd 4 hét után a hizlaldába.





Elfáradtam a hosszú járkálásban, a gépparkban találtam ülőhelyet, miközben tapasztalatot szerzek. Nem olyan kényelmes, mint amilyennek gondoltam. 25 erőgépük van, 2 tehergépkocsi, 1 személygépkocsi, 3 nagy motorkerékpár, 4 moped.






A téesz legszebb tenyészbikáját kihozták modellt állni. Szarvasmarha-tenyésztésüket tekintve könnyű helyzetben voltak, mert 3 nagyparaszt 100-as istállóját kapta meg a téesz a tsz-szervezés során és csak a negyediket kellett saját erőből felépíteni. Ezek az istállók a régi paraszti porta részét képezték, a falu kellős közepén a házsorok közé iktatva. A tehenek fejtábláin az apa is szerepel. Följegyzem, amit megtudunk.
Takarmányozásuk: 70 kg zöld lucerna, fél kg száraz répaszelet és fél kg lucernaszecska.
10 liter tej alatt nem adnak pótabrakot, 20 liter felett 2 kg pótabrakot kapnak a tehenek, mely 50%-a táp, 50%-a pedig búza-árpa-korpa és 150 g só.
Elhelyezés fejjel egymás felé, középen etetőráccsal.
Fertőtlenítések: Egyszer egy évben minden istállóban végeznek nagy fertőtlenítést. az I-III. istállókban a szokásos módon, a IV. istállóban gázzal! 3 napig gázosítanak, majd a szellőztetés, ezután 3 napig ismét gázosítás, majd 8 napig szellőztetés.
Legeltetés mindenütt villanypásztorral történik.
gondozás szinte nulla! Ezeket az állatokat talán sohasem vakarták meg vagy tisztogatták le a rászáradt trágyát.
keresztezések: Megpróbálták Jersey-vel keresztezni a feketetarkát, de a kis test miatt nem vált be az a keresztezés.
A borjúk 7 napig föcstejet kapnak (a saját anyjukét), majd 4-5 hétig egalizált, utána pedig fölözött tejet.
A juhok: 5 kos, 180 anya, 250 jerke, 200 toklyó bárányuk van. Egy kos értéke 3.900 DM.
A hízó marhák 350 kg-os súlyban mennek a vágóba, amit állítólag 14 hónapos korban érnek el. Ez az adat azonban nem hitelt érdemlő, mert a 14 hónapos hízóbikák ennél lényegesen kisebb súlyúak voltak! A hízóbikák között igen sok volt a tarlósömör, amit valamilyen hintőporral igyekeztek gyógyítani - láthatóan nem sok eredménnyel.





Méhpálcák magzatburok-visszatartás esetére. Meglehetősen simplex!





A mérlegház is német precizitással épült. Mint látszik, jó barátságban voltunk az elnökkel, csak olyan dialektusban beszélt, hogy több szavát nem értettem. Ha lehetett, kerültem a hosszabb társalgást vele. Állatorvos kollégám egy rendkívül kedves, kellemes, nagy darab, szőke férfiú, aki egy ütött-kopott Wartburggal érkezett, és olyan gyorsan beszélt, amilyen gyorsan (és sokat) evett a reprezentatív vacsorából. Úgy látszik, ő is örült a találkozásnak, bár nem tudtam pontosan megítélni, hogy minek is örült jobban, a jó kollegiális beszélgetésnek vagy a korlátlan sör- és konyakivási lehetőségnek. Az est folyamán gyakorta gyönyörködhettem az ivás-művészetében, amiből sportot űzött - nevezetesen, hogy hogyan is kell leküldeni sorozatban egy-egy korsó sört konyakkal váltogatva nyelés nélkül... és hogyan kell autót vezetni ilyen mennyiségű alkohol elfogyasztása után. Mindeközben azonban a baráti beszélgetésünkön túl meginterjúvoltam, néhány szakmai kérdésre adott válaszát meg is örökítettem:
- Mennyi a fizetésed?
- Egy szolgálati lakás, egy szolgálati Wartburg kocsi és mindennel együtt kb. 2000 DM havonta. Blokkra dolgozom, pénzt nem veszek fel sehol sem.
- Mekkora a téeszetek?
- 950 hektáron gazdálkodunk, 250 tagja van és 5 fő dolgozik az irodában. Körzeti gépkönyveléssel dolgozunk. 
- Egy gondozó hány állatot lát el?
- 30 anyasertést, 300 hízót, 30 tehenet. Havi jövedelmük 800-1200 DM.
- Milyenek a vemhességi eredményeitek?
- Az I. termékenyítés után 63%, a II. után 17 és a többszöri után 20. Meddőség miatt selejtezésre kerül 5-6 százalék. Hat hónapon belül vemhesül 92%, az ellési forgó 373 nap. Minderről meg is győződhetsz a kartonok alapján. Bár mesterséges megtermékenyítés folyik, mégis tartunk egy tenyészbikát az üszők fedeztetésére, mert azoknál gyenge a vemhesülés. A körjáratos inszeminátor nem találhatta el az optimális termékenyítési időt.
- Mastitis? (- fél szavakból értettük egymást.)
- 3-4 százalékos, strepto-staphylococcusos fertőzöttségből eredő. Penicillinnel jól gyógyulnak.
- Hogyan fejtek?
- A fejés fejőgéppel történik, de egy átlátszó műanyagcsövön a tej a tejházban levő központi tartályba folyik azonnal. Így a tej kevésbé szennyeződik.
- Hogyan fizetik a tejet?
- 68 pfennig, erre jön 2 pf. TBC, hozzá 2 pf. Bang plusz 2 pf. a baktériummentességért.
- A malacok átlagos születési száma?
- 8,5, választási 7,5, tömegük 1,3 kg.
- A tehenek átlagsúlya?
- 500 kg.
- A sertések hizlalási súlya?
- 115 kg.
- Nálatok mik a legyakoribb sertésbetegségek?
- Paratyphus, Coli-vérhas, pneumonia. Gyere el velem egy napra, járd velem végig a betegeket, nagyon szívesen venném! Biztosra veszem, hogy örülnének neked.
Érdekes program lett volna, de ez már nem fért bele a 10 napba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése