2014. október 29., szerda

NDK-tanulmányút VI/5

TANULMÁNYÚTON NÉMETORSZÁGBAN (1968)
Tapasztalatcsere-látogatáson a Német Demokratikus Köztársaságban a Rottmerslebeni Termelőszövetkezet meghívására
Mesterséges termékenyítő főállomás Magdeburgban



Az igazgató nem nagy lelkesedéssel fogadott. Azzal érvelt, hogy lakodalomban volt és fáradt. Tájékoztatója sem volt összefüggő, így inkább csak impresszionális és vizuális élményeket nyújtott. Háttérben az állomás vezetője, előtérben a téesz-elnök.






A rottmerslebeni templom kertjében nyugszik az építtető báró házaspár.





Megmutatták a gazdaságot. A magdeburgi körzetben 62 ezer első termékenyítés volt az elmúlt esztendőben. 80 inszeminátor dolgozik itt, melyek közül 39 központi és 42 kihelyezett. A legtöbb inszeminálást végző inszeminátor egy évben 2600 első termékenyítést végzett. Az inszeminátor-képzés alaposabb mint nálunk, mert 2x3 hónap, majd gyakorlat és újból ugyanennyi elmélet. A gyakorlati időt az inszeminátor rátermettsége szabja meg. Az állomány 70%-át mélyhűtött spermával termékenyítették. Valamennyi bikájuk utódellenőrzött. Utódellenőrzésre minden beállított bikával 300 tehenet termékenyítenek, majd a bika 5 évre megőrzőbe kerül.





A bikákat nem kötik meg állásukban. Minden nap friss spermát produkálnak. Tehát a bikákat minden nap ugratják, de állítása szerint egy-egy bika egy héten csak egyszer ugrik. Ezt az állítását azonban megcáfolta a spermavételi napló, melynek adatai szerint egy bika többször is ugrott egy héten. A vemhességi eredményeket non retour módszerrel értékelik 3 hónap múlva. Egy inszeminátor 2-2500 km-t tesz meg egy hónapban. Alapfizetésük 560 DM, erre kapják a prémiumokat - többek között az üszők termékenyítése után is. Minden első termékenyítésért 15 DM-ot kell fizetni. A meddőségi kezeléseket a körzeti állatorvosok végzik, így ez a kérdés nincs az Állomás kezében. Ebből kifolyólag nem is állatorvos az igazgató. Erre tett is egy megjegyzést szétszórt vezetőnk. Persze ilyen körülmények között, ha a meddőség nem az ő kezükben van, vemhességet nem vizsgálnak, a saját termelésű takarmányukat etetik, amit a saját malmukban őrölnek és kevernek össze premixekkel, így a sperma is jó minőségű, nyilvánvalóan nincs is szükség állatorvosra. Kitűnő minőségű lucernaliszt korlátlan mennyiségben áll rendelkezésükre. Kaptam ajándékba egy náluk is ismert befúvó fecskendőt és egy katétert, mindkettő műanyagból van. A bikák tehát nincsenek lekötve, hanem szabadon mozognak az állásukban, sőt ki is sétálhatnak a boxukhoz tartozó kis karámba. Lefényképeztük a legszebb bikát és búcsút mondtunk az igazgatónak.


 



Szívesen invitált bennünket a házába a kovácsmester. Este a vacsoránál elköszöntünk a háziaktól, végignéztük a fényképalbumaikat, melyben a háborús és katonaképek domináltak. Felírtam a főtt kocsonya receptjét: "a 15 kg sertéshúst finoman megdaráljuk a fél májjal, majd a főzés után az alábbiakat adjuk hozzá: 2 kg nyers darált hagyma, bors (ízlés szerint), ciment 100 g, majoranna 1 csomag, majd lezárt üvegben főzzük 2 óra hosszáig". Búcsúzóul feljegyeztem a falon függő szép kis versikét:
Die Wohnung ist uns als Preis
für Mühe, Sparsamkeit und Fleiss
Wer ehrlich neidlos hier tritt ein,
Wird stets willkommner Gast uns sein.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése