2014. október 24., péntek

NDK-tanulmányút VI/2

TANULMÁNYÚTON NÉMETORSZÁGBAN (1968)
Tapasztalatcsere-látogatáson a Német Demokratikus Köztársaságban a Rottmerslebeni Termelőszövetkezet meghívására
 Szakmai programok Santerslébenben, Shackenslébenben és Haldenslébenben




Santerslébenben az állami gazdaságban megnéztük a tehenészetet. Az állás (hollandi) 90 cm hosszú, gumírozott, mögötte a trágyaelvezető árok felett rács. A közeljövőben ezt is gumírozni fogják. Két érdekes dolgot láttam itt:
1. Az állatok lánccal vannak rögzítve és a kar elfordításával szabaddá válik veszély esetén az egész sor állat.
2. A trágyaelvezető árok megoldása is érdekes, ugyanis a víz felett a trágya a lejtéssel szemben ömlik a derítőbe. A képen csoportunk néhány tagja és a derítő. Feleségem (itt még nem volt az) balról az első hölgy.





Schackenslébenben a cukorgyárat átalakították lucernaliszt-gyárrá. Egy óra alatt 11 tonna zöld lucernát alakítanak át lisztté, miközben 520°C-os kezdő hőmérsékletről 35°C-ra megy le a szárító levegő hőmérséklete. A zöld lucerna 1/5-1/8 része alakul át lisztté. Az üzem teljesen gépesítve van, és mindössze 9 személy dolgozik itt. A gyár másik felét répaszelet-feldolgozó lett.





Befutottunk Haldenslebenbe. Mindenekelőtt a Mezőgazdasági Szakiskolába mentünk.





Dr. Bast, az iskola igazgatója nagy szeretettel fogadott bennünket mint olyan, aki már több ízben is járt Magyarországon. Még a képen is átölel! Az iskola körülbelül a mi felsőfokú technikumainknak felel meg. Egy igen bőséges és magyaros ebéd elfogyasztása után rövidke városnézésre indultunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése