2014. október 7., kedd

Egyiptom XI


AZ ELSŐ UTAMRÓL EGYIPTOMBAN (1971)
Egy gyönyörű pálmaligetben fekszik Szakkara




Memphiszből Szakkarába autózunk át. Itt van az egyetlen lépcsős piramis a sivatagban, az oázison kívül.





Az 59 méter magas, lépcsős piramist Dzsószer fáraó építtette. Tulajdonképpen több egymásra épült masztaba. A lépcsős masztaba köré templomot, udvart is létesítettek. Az asztrológia, mechanika igen fejlett volt a Kr. e. 3000 évvel élt Dzsószer idejében. Két függőleges aknát készítettek, az egyik tágasabb volt, hátul összekötötték, így engedték le a koporsót, majd a homokot kikotorták. A bejárattal szemben mindenütt Ká, a lélek szobra, hogy a halott visszataláljon.





A Dzsószer-piramis után az ápisz bikák ismert temetőjébe látogatunk. Memphisz Ptah (isten) szent városa volt, élő megtestesítője az ápisz bika. Ha valamelyik legelő csordában ápisz bikát találtak, azt mesésen díszített bárkán Memphiszbe vitték, minden jóval elhalmozták. Azon voltak, hogy 25 évig éljen, ezért mindent megtettek. Milyen az ápisz bika? Koromfekete, bársonyos szőrű homlokán háromszögletű fehér folttal. És miért volt olyan értékes? A papok az ápisz bika viselkedéséből jósoltak, ha elhullott, bebalzsamozták és hatalmas ünneplés közepette eltemették. 70 napig gyászoltak! Azt tartották róluk, hogy miután kimúltak, azonosulnak Ozirisszal.





Megittam egy kólát, amihez rögvest a borravalót is felszámították. És talán a hely szelleme hozta, de Ptahotep fáraó több mint 5 ezer éves intelmeivel tréfálkoztunk: "Le ne idd magad a csapszékben, hol sört mérnek, nehogy öntudatlan állapotban ejtett szavaidat mások ismételjék!" 
Ptahotep fáraó fiához intézett parainesise bizonyítja, hogy az élet gyakorlatias részével is foglalkoztak az egyiptomiak. Ezek a bölcs, nevelő célzatú tanácsok mit sem vesztettek erejükből azóta sem, talán érdemes egyet-kettőt megemlíteni. 
"Ha tanácskozáson vagy, ne beszélj sokat, ne légy fecsegő! Ha hallgatsz, előnyben vagy!"
"Ne maradj ülve, ha nálad idősebb áll, még akkor sem, ha előkelőbb állásban vagy!"
"Ne feleselj haragos föllebbvalóiddal! Beszélj szelíden azzal, aki indulatos, az megbékíti az ő szívét."





Manapság pedig így írnak. Tessék elolvasni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése