2014. január 22., szerda

Amit a fájdalomcsillapításról tudni kell


ELSŐSEGÉLY AZ ÁLLATORVOS ÉRKEZÉSÉIG
AMIT A FÁJDALOMCSILLAPÍTÁSRÓL TUDNI KELL

A fájdalom bármennyire is kellemetlen, kínzó érzés, mégis létfontosságú úgy az ember, mint az állat egészségének a megőrzése szempontjából. Hogy miért? Azért, mert arról tájékoztat, hogy valami nincs rendben, valaminő baj van a szervezetben. Ugyanakkor a fájdalom erőssége többnyire a rendellenesség súlyosságára is utal, de egyúttal arról is jelzésként szolgál, hogy a baj a szervezet mely részében lépett fel.
Mielőtt részletesebben szólnánk a fájdalom csillapításáról, mindenekelőtt tisztázandó, hogy mi is a fájdalom? A fájdalom a fájdalomérző idegvégek által felvett, külön pályán az agykéregbe vezetett ingerület, amely ott tudatossá válik és az ingerület-felvétel helyére kivetődik.

HOGYAN ÉRZÉKELHETŐ A FÁJDALOM?

A fájdalomérzetet keltő ingerület felvétele külön e célra szolgáló idegvégeken történik, melyek nagy számban találhatók a bőrben, a simaizom-elemekben, a hashártyában és a szervezet különféle részein. Ezek a különféle szervekben szabadon végződnek. Az idegvég által felvett ingerület külön pályán, részben a többi perifériás ideghez csatlakozva a gerincvelőbe kerül, majd onnan az agyba jut.
Az erős fájdalom a légzést, értágasságot, a verejték-elválasztást is többnyire befolyásolja, következménye a vérnyomás-emelkedés, a pupillatágulat, a fokozott verejték-elválasztás stb. A fájdalomérzetet az állaton szinte minden esetben elhárító tevékenység követi.

MIÉRT KELL CSILLAPÍTANI A FÁJDALMAT?

1. Mindenekelőtt azért, mert ezt az erkölcsi érzésünk az állatunk iránti szeretet kötelességünkké teszi, de ezt ma már törvény is előírja. A nemrégiben életbe lépett Állatvédelmi törvény 9 §-a úgy szól, hogy „az állatokon fájdalommal vagy károsodással járó beavatkozást érzéstelenítés nélkül csak akkor szabad végezni, ha az érzéstelenítés, illetőleg az ehhez szükséges rögzítés legalább akkora fájdalommal járna, mint a beavatkozás:”
Jó tudni, hogy a törvény azt is kimondja, hogy az állaton fájdalommal vagy károsodással járó beavatkozást – az állattartók körében szokásos vagy az állat érdekében szükséges azonnali beavatkozás kivételével – kizárólag szakirányú végzettséggel vagy gyakorlattal rendelkező személy végezhet.
2. A fájdalom csillapítása során a fájdalmat érző nyugtalan, harapós, rugós, étvágytalan, munkára csak kevésbé vagy alig fogható állat megnyugszik, a környezete iránti veszélyessége csökken, a megfelelő gyógyító beavatkozásra is alkalmassá válik.
3. A fájdalom csillapításával az alapbántalom gyógyulását is kedvezően befolyásolhatjuk. A gyulladásos folyamat kialakulásában a fájdalomérzet lényeges szerepet játszik, ennek csillapítása tehát egyben a kóros folyamat enyhülését is támogatja.
4. A különböző állatfajok nem egyformán érzékenyek a fájdalom iránt (faj, fajta különbségek). A hidegvérű ló, a szarvasmarha és a juh kevésbé érzékenyek, a melegvérű lovak, a kecske, a kutya és a macska élénken reagálnak a fájdalmat keltő ingerre.

A FÁJDALOMCSILLAPÍTÓK OSZTÁLYOZÁSA

A fájdalomcsillapítókat számos szempontból osztályozhatjuk. Vannak, amelyek helyileg hatnak oly módon, hogy megbénítják az érző idegvégeket, mások a fájdalomérző kéregközpontok megnyugtatásával, illetve bénításával fejtik ki fájdalomcsillapító hatásukat.
Az analgetica major néven nyilvántartott kábító hatású fájdalomcsillapítók, pl. a morfin, már kis adagban is megnyugtatják, bénítják a fájdalomérző központot. Ezek szigorúan receptköteles készítmények és csak az állatorvos rendeletére alkalmazhatók.
A minor analgetica csoportba tartozók, a nem kábító, de egyúttal fájdalom- és lázcsillapító készítmények, mint például az amidazofén, egy része recept nélkül is kapható a gyógyszertárakban.
A fájdalomcsillapító szereket alkalmazhatjuk parenterálisan, a szájon át adagolva, végbélkúp formájában vagy helyileg, pl. a bőrön át alkalmazva.
Mindenkor ügyelni kell arra, hogy a gyógyszert csak azoknál az állatfajoknál alkalmazzuk, amelyekre a használati utasítás javasolja, mert másként előfordulhat, hogy éppen ellenkező hatást érünk el. Hogy csak egyetlen példát említsek, a közismerten jó altató hatású morfin, mely kutyán, tengerimalacon és házinyúlon alkalmazva valóban jó alvást okoz, ugyanakkor azonban a macskán éppenhogy  súlyos izgalmi tüneteket idéz elő.

AZ ÁLLATORVOSI GYAKORLATBAN NÉHÁNY GYAKRABBAN HASZNÁLT FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ

ALGOPYRIN injekció és tabletta. Láz-, fájdalomcsillapító és görcsoldó. Különböző szervek fájdalmas megbetegedései, lovak kólikás bántalma során alkalmazzuk. Lónak és szarvasmarhának 20 ml, sertésnek 3-15 ml, kutyának 1-5 ml adható parenterálisan. Ez állatorvosi feladat.
KISÁLLATOKNAK az emberi tablettát adhatjuk szájon át, mely adagja a gyógyszerismertetőben az embernek ajánlott adag negyed-, fele része.
AMIDAZOPHENUM tabletta kutyának láz- és fájdalomcsillapító. Adagja naponta 3x1 tbl. Kisebb állatoknak a 0,1, nagyobbaknak pedig a 0,3 g-os tbl-t kérjük. Túladagolása hányással, görcsökkel járhat.
BUTOMED orál paszta lovak részére. Mindenfajta fájdalom, lázas állapot és ellési sérülés esetén ajánlható. Adagja 3-6 milliliter/100 ttkg. A pasztát, mely 10 ml-es injektorokban kapható, közvetlenül a szájüregbe kell fecskendezni.
ECZEKAN gyógycukorka. Kutyák és macskák nem parazitás eredetű heveny és idült bőrbántalmai, gyulladás, ekcéma stb. során alkalmazható. Nemcsak a gyulladásos folyamatokat csökkenti, de a viszketést és a szőrhullást is. A jóízű cukorkát az állatok szívesen elfogyasztják. A macska és a kutya 1-5 kg-os súlyig 4 napig fél szemet kap, az 5-15 kg-os kutya egy szemet, 15-30 kg közötti másfél szemet, a 30 kg feletti pedig két cukorkát. A következő 8 napban fél adagot adunk.
FEBRIVEX PULVIS gyulladás-, láz- és fájdalomcsillapító szarvasmarha, juh, kecske, sertés és baromfi részére. Számos bántalom esetén javallott, így MMA-szindróma, hasmenés, légúti- és izületi bántalmak stb. során. Úgy adagoljuk, hogy 1/2 g port 1 liter vízben feloldunk, majd megitatjuk az állattal.
KALMOPYRIN tbl. Hűléses és reumás bántalmak kezelésére és fájdalomcsillapításra adjuk. Nagyállatoknak 2x20-40 tabletta, kisállatoknak 2x1/2-1 tabletta adható naponta.
LIDOCAIN 5%-os kenőcs különböző eredetű viszketés, fájdalmas bőr- és nyálkahártya-elváltozások tüneti kezelésére alkalmazható. Az elváltozott területet vékonyan kell bekenni.
NO-SPA tabletta. Kisállatoknak naponta 2x1/2-1 tablettát adunk a simaizomzat görcse által okozott működési zavarok és fájdalmak megszüntetése, epe-, vesekő, bélkólika, bronchus-görcs esetén.
PANTHENOL tabletta. Égés, horzsolás, bőrgyulladást okozó fertőzés, allergia, felfekvés, szaruhártyafekély esetén alkalmazhatjuk. Kisállatoknak naponta 1-2 tabletta javasolt 7-10 napon át.
PANTHENOL SPRAY az előbbi hatóanyagát tartalmazza 130g-os palackban, vízzel lemosható emulzióban. Úgy kell alkalmazni, hogy naponta 3-4-szer kb. 10 cm távolságból a tartályt függőlegesen tartva a sebfelületet befújjuk.
Olyan készítményeket is alkalmazhatunk, melyeket (az állatorvos receptre ír és) a gyógyszerész készíti el. Nagy előnye, hogy végbélkúp formájában egyszerűen alkalmazhatók. Példaként ismertetünk néhány ilyen fájdalomcsillapítót:
Kutyának fájdalom és nyugtalanság esetén ajánlott a SUPROSITORIUM SEDATODOLORICUM FoNoVet III. A gyógyszerész 10 kúpot készít, melyből 20 kg feletti kutyának naponta 3x1, 20 ttkg alattinak pedig 2x1 kúpot kell alkalmazni. Macskának nem adható!
Ugyancsak kutyának adható hatásos fájdalom- és lázcsillapító kúp a SUPPOSITORIUM ANTIPIRETICOANALGETICUM forte FoNoVet III., melyből naponta 2x1 kúpot kell alkalmazni.
Arról, hogy az idő szerint mely gyógyszerek kaphatók vény nélkül, a gyógyszerész tájékoztatást ad.

(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2004. novemberében.)

4 megjegyzés:

  1. Nagyon hasznos ez a cikk, köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Náthás kiskutyánál (yorki) az orrából a váladékot hogy lehet kitisztítani?

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a tájékoztatást.

    VálaszTörlés
  4. Ha remeg a yorkim és elöte hányt mit csináljak?

    VálaszTörlés