2014. március 29., szombat

A nyulak nyálkás bélgyulladása


ELSŐSEGÉLY AZ ÁLLATORVOS ÉRKEZÉSÉIG
A NYULAK NYÁLKÁS BÉLGYULLADÁSA
KAPOSVÁRRÓL S. JÁNOS Olvasónk azzal a kérdéssel keresett meg telefonon, hogy mi okozhatja a nyulai betegségét, ami néhány napos sűrű, átlátszó, kocsonyás bélsárürítés után elhullással jár. Néhány napon belül 12 nyula pusztult el. Növendékek és anyanyulak is egyaránt. A beteg, hasmenéses nyulaknak adott „kakasport” (NeoTeSol pulvis), de nem használt.
Olvasónk esetében minden bizonnyal a nyulak ún. „nyálkás bélgyulladásáról” van szó, mely nem tartozik a ritka kórformák közé, és nehezen gyógyítható, annál is inkább, mert a bántalomnak számos oka lehet, mely a célzott gyógykezelést megnehezíti. A betegség előidéző okait tekintve a szakemberek között sem egységes a vélemény.
Egy azonban bizonyos, nevezetesen hogy a bántalom vagy annak előjeleként mutatkozó bélsárpangás esetén a nyulásznak fontos, és sürgős teendői vannak a baj megelőzésére, megszüntetésére, a veszteség csökkentésére, amiket bátran nevezhetünk elsősegélynek, amíg az állatorvos megérkezik.

A NYÁLKÁS BÉLGYULLADÁSRÓL

(Mucoid enteropathia)
A bántalom okozta súlyos veszteségek, valamint annak gyakori előfordulása sokszor okoz gondot a tenyésztőnek. Azonban adott esetben az állatorvosnak sem könnyű a helyzete, mert a betegséget számos tényező kiválthatja, márpedig az eredményes gyógyításhoz szükséges ezek tisztázása. Meg kell jegyezni, hogy a betegség oktanát tekintve eltérő a szakemberek véleménye.

MI OKOZZA?

VETÉSI professzor szerint nem önálló betegségről van szó, hanem a bélnek, elsősorban a remesebélnek és a vakbél féregnyúlványának különféle okok (a növendékkori hypoamylasaemia miatti szénhidrát-túlterhelés, baktériumtoxinok, így az E. coli, a clostridiumok toxinjai, a bélsárpangáskor keletkező toxikus anyagok stb.) hatására kialakuló hypersecretiós (=fokozott váladékképződés) tevékenységéről. Tehát valójában a bél egyikvédekező mechanizmusáról beszélhetünk.
A bántalom lényege, hogy ilyenkor a vakbélben, de különösen a remesebélben üvegszerűen átlátszó nyálka (mucoid anyag) halmozódik fel, vagy ilyen nyálkát ürít is az állat. Bélsárpangáskor pedig ez a nyálka nem tud kiürülni.

A BÁNTALOM TÜNETEI

A legjellemzőbb tünet a színtelen, kocsonyaszerű anyag ürítése vagy felhalmozódása a vastagbélben.
Legtöbbször a híg, sárgás vagy színtelen kocsonyaszerű anyag ürítését már napokkal előbb mutatkozó bélsárpangás előzi meg. Ennek a jelenségnek a betegség időben történő felismerése, majd megelőzése miatt komoly jelentősége van. A bántalom ugyanis gyors lefolyású és a jellemző váladék ürítése után – amint Olvasónk is panaszolta – az állat többnyire elhullik.

A GAZDA TEENDŐI

1. A betegség fellépésekor azonnal meg kell változtatni az eddigi takarmányozást. A granulált tápról a szemes zabra vagy árpára kell áttérni.
2. A gazdasági abrakot étvágy szerint adagolt jó minőségű rétiszénával kell kiegészíteni.
Igaz hogy a nyersrost, mint energiát adó anyag rosszabb hatásfokú, de ugyanakkor emésztés-élettani szempontból nélkülözhetetlen a nyúl számára.
Milyen mennyiségben adagoljuk? Az emésztőszervi betegségek elkerülésére legkevesebb 12% nyersrostot tartalmazó takarmányt kell etetni a nyulakkal, de 13-15%-tól kedvezőbb hatás várható.
Nagyon fontos tehát, hogy a nyulak főként a választás után és a vemhesség második felében a tápok mellett jó minőségű szénát is fogyasszanak.
Számos adat bizonyítja, hogy akkor volt a legkedvezőbb a nyulak súlygyarapodása, amikor a takarmányadag 20%-a volt széna, de 40% feletti etetése már rontotta a termelési eredményeket.
3. Amikor lehetőség van rá, nagyon kedvező hatású a bőséges zöldtakarmányozás.
4. A toxikus anyagok megkötésére jó szolgálatot tesz az orvosi szén adagolása.
5. Nem szabad megfeledkezni a nyulak megfelelő vitaminellátásáról. Számos készítmény kapható vény nélkül a gyógyszertárakban.
A bántalom megelőzése szempontjából nagyon fontos a bélsárürítés ellenőrzése. Amint az előbbiek során is olvashattuk, a bélsárpangás is elősegítheti a betegség megjelenését! Ugyanakkor pedig az obstipatio (=bélsárpangás) fellépésekor gondolni kell arra is, hogy ez esetleg a nyálkás bélgyulladás előjele lehet. Amikor pedig már megjelent a bántalom jellemző képe, a kocsonyás bélsárürítés, bágyadtság, étvágytalanság stb., nem sok esély van a gyógyulásra.

ÉS MIT TESZ AZ ÁLLATORVOS?

Amennyiben valamely kórokozó a felelős az enterális (=bélre vonatkozó) kórkép kialakulásáért, antibiotikumot ad, a folyadékveszteséget infúzió applikálásával pótolja, a vérkeringés támogatására pedig esetleg valaminő Coffein-készítményt applikál stb.

AMIT A BÉLSÁRPENGÁSRÓL TUDNI KELL

Az obstipatio (=bélsárpangás) leggyakrabban takarmányozási hibák következtében a vakbélben fordul elő. Leggyakoribb okozói:
1. Túl nagy, 23%-nál nagyobb rost-koncentrációjú takarmány.
2. Egyoldalú száraztakarmányozás.
3. Ivóvízhiány.
4. Bélférgek okozta fertőzöttség.
5. Fogrendellenesség.

MELYEK A TÜNETEI?

1. A béltartalom besűrűsödik, a bélsárgolyók borsószem nagyságúra beszáradnak. Az ilyen golyócskákkal töltött vastagbeleket a bélfalon át könnyű kitapintani.
2. A vastagbél üregében egyúttal nyálkacsomó és szabad gáz is felhalmozódhat.
3. A bélsár olykor kisebb-nagyobb csomókat képez, esetleg gömb alakúvá válik.
És melyek lehetnek a bélsárpangás kóros következményei? Béltágulat, autointoxikáció (=”önmérgeződés”, a szervezetben keletkezett, de testidegen méreganyagok kóros felszívódása következtében), bélgyulladás, bélrepedés és akár hashártyagyulladás is felléphet.

GYÓGYKEZELÉS

A bőséges vízellátás, valamint a vegetációs vízben gazdag takarmány etetése mellett jó szolgálatot tesz a hasfalon át a vakbél óvatos masszálása. Szájon át ajánlatos paraffinolaj, esetleg más hashajtó (pl. Károly-só) adagolása. A végbéltartalom kiürítésére szappanos vizet alkalmazhatunk végbélbeöntés formájában.
A paraffinolajból a testnagyságtól függően 5-10 milliliternyit adunk több napon keresztül szájon át. A gyógyszer úgy adható be, hogy a nyúl fejét óvatosan megemeljük és az olajat a pofazacskó üregébe ömlesztjük vagy kanalazzuk.
Ha egyszerre nem nagy mennyiség kerül a nyúl szájába, továbbá ha a fejét nem emeljük túl magasra, akkor a nyúl a gyógyszert köhögés és félrenyelés nélkül kortyolgatva nyeli le.
Egyébként nyúlnak a gyógyszereket szemcseppentő segítségével lehet beadni oly módon, hogy a pofákat széthúzzuk és a folyadékot a foghíjas szél mentén csepegtetjük be a szájába. Olajos készítményeket – amint az előbb olvashattuk – a pofazacskó üregébe kell ömleszteni vagy kanalazni.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2006. decemberében.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése