2014. március 23., vasárnap

Munka a földön 2.

Ezúttal a szerző növénytermesztéssel kapcsolatos képeit válogattuk össze a világ különböző országaiból - természetesen a jegyzeteket sem hagytuk el. Ha az ország, táj, város nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fotó szerepel, megjelenik.
.
.
.
Látogassunk el egy arab faluba! Igaz, hogy itt-ott már traktorral is dolgoznak, de a földművelés még mindig nagyon kezdetleges: szántáshoz faekét használnak. Ezek a keresztül-kasul húzódó csatornák a Nílusból táplálkoznak, és ha a fellah nem öntözi ezekből a földjét a rekkenő hőségben, a növények elpusztulnak és a föld elsivatagosodik.
.
.
.
.
A folyóvölgyekben a Közép-Európában szokásos gyümölcsök mellett datolyát, banánt, fügét termesztenek.
.
.
.
.
A települések ebből a zavaros folyóból, a Mekongból szivattyúzzák a vizet. Tervezik a csővezetékes rendszert, bár egyelőre nincsen anyagi forrás rá. A Mekongból isznak, főznek, mosnak, tisztálkodnak és így tovább. Már a folyó partján kezdődik az őserdő, csak a parton látható keskeny földsávok alkalmasak művelésre, itt látunk szorgoskodó parasztokat.
.
.
.
.
Ameddig csak szem ellát: mindenütt olajfa és olajfa... Olajból a világtermelés több, mint egynegyede Spanyolországból származik.
.
.
.
.
A gondosan rendben tartott földek művelését házi szerszámokkal végzik, ugyanis az apró parcellákat alacsony kerítéssel körbekerítették, a terület dimbes-dombos, a gépi művelés így alig lehetséges. A termények szállítása zömmel csacsifogattal történik. Gozo nagyon csendes, nyugodt hely, Máltáról is sokan töltik itt a hétvégét.
.
.
.
.
A tanyán minden megtalálható, ami az önálló gazdálkodáshoz kell: törpevízmű, siló, gracht a birtokán, lakóház, a házhoz épített istálló, csűr, pajta, fejőház gépekkel, teherautó, betakarító gépek, sajtfeldolgozó stb. És mennyi az átlagos birtoknagyság Hollandiában? 11 hektár. Ugyanis az emberi munkaerő nagyon drága, márpedig családi művelésben 12-15 hektárnál többet nem lehet ellátni! Bár a búza- és rozstermelés átlaga igen magas, kenyérgabonából kénytelen importálni Hollandia. Nem fokozzák a vetésterületet, mert a virágtermesztés jövedelméből könnyedén tudják fedezni a búzaimport költségeit.
.
.
.
.
Egy falu a tengerparton. A tőzegbánya pedig itt van a szomszédságban. Írországban az agrárszektor még mindig a munkaerő 1/8-át foglalkoztatja. A legtöbb ír birtok kisparaszti gazdaság. Főbb termesztett növények a burgonya, a gabonafélék és a cukorrépa.
.
.
.
.
Az izlandi melegházakban az év minden szakában terem az ananász és a banán is. Jégországban ezek a gyümölcsök? Friss banán és ananász az üzletekben? Igen fejlett az üvegházi kertészet. És nemcsak szép virágokat termesztenek, hanem paradicsomot, uborkát, szőlőt és déligyümölcsöket is. Az olcsó hőenergiát ily módon hasznosítják.
.
.
.
.
Az első telepesek 1937-ben jöttek ide, és egy éjszaka összevertek néhány barakkot, ahol megalhattak. Akkortájt utak nem futottak erre, a talaj terméketlen volt, a környéket a skorpiók, sakálok, hiénák és ragadozó madarak bitorolták. Hal azonban bőven akadt a tó vizében - volt mit enni. Rettenetesen nehéz volt a kezdet, és a 30 család a semmiből indította meg az építkezést, a földek termővé tételét. Ám közben némi pénz is kellett, hisz nem a tőkések jöttek ide kibucot létrehozni. A bevándorló munkások egyik fele a kibucot építette, a másik fele pedig, hogy a közösség számára némi pénzt szerezzen, az állami útépítéshez szegődött el. Megforgatták a földet és termővé tették, kiépítették a vízvezeték-rendszert, minden tag számára szép házat húztak fel, gépeket, állatokat szereztek be, és mára 500 hektárt tettek termővé, melyen igen intenzív módszerrel gazdálkodnak.
.
.
.
.
Egy kommuna irodájában tájékoztat a vezető:
- Nálunk téesz, náluk kommuna!
- Miért kell a kommuna?
- Azért, mert az ország szegény, sok lakosa van és csak a kollektív munkával növelhető az életszínvonal! Az egyes népi kommunák átlag 5000 családot egyesítenek.
Ezekben a gazdasági vezetés és a közigazgatás egybeolvadt. 
.
 
 
 
 

 
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése