2014. március 27., csütörtök

Földközi-Fekete tengeri hajóút II/2a


 2 TENGER + 6 ORSZÁG (1972)
SZOVJETUNIÓ
OdesszaOdessza 80 országgal tart kereskedelmi kapcsolatot. Nagyon fontos kikötőváros, ám mivel kikötője mindössze 10-12 méter mély, a legmodernebb óceánjáró hajók itt nem tudnak horgonyt vetni. Nem messze a várostól már építik az új, korszerű kikötőt. 1971 telén szokatlan módon a víz két hétig annyira befagyott, hogy jégtörőket kellett hozatni.

Városnézésre indultunk.

Első állomás az Intourist.

Kísérőnk bemutatkozik. Egy munkácsi magyar lány, a férje orosz orvos.

Mi szorgalmasan hallgatjuk.

Rekkenő hőség van, végigsétálunk a parkon.

A francia mérnök által tervezett híres Patyomkin lépcső 1841-ben készült. Adatait tekintve 192 lépcsőfok és 147 méter hosszú, alul kétszer olyan széles, mint felül. Mellette felvonó is működik, de miután ott fizetni kellett volna, inkább a lépcsőket próbáltuk ki. Arról nevezetes, hogy 2060 ember lelte halálát itt, amikor a Patyomkin hajóról menekültek.

Kísérőnk lelkesen mutatja a híres, krími háborúból megmaradt ágyút, mely torkolatával a tengerre meredve őrzi a sokat megért várost.

Felszólította a hölgyeket, hogy bizonyítsák erényességüket! Az ágyú elsül, ha olyan asszony kerüli meg, aki megcsalta a férjét. Hogy vállalkozott-e valaki a megkerülésére? Csoportunkból egy sem akadt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése