2014. március 10., hétfő

A sertés végbélelőesése


ELSŐSEGÉLY AZ ÁLLATORVOS ÉRKEZÉSÉIG
A SERTÉS VÉGBÉLELŐESÉSE
Nem egyszer érkezik sürgős hívás az állatorvoshoz azzal a panasszal, hogy a sertés (némelykor kutya vagy macska) végbele vörös duzzanat formájában „kifordult” a végbélnyíláson, vagy éppenséggel már kisebb-nagyobb végbélrészlet is előesett.
Az állat az előesett végbélszakaszt dörzsöli, erőlködik, így további végbélrészletnek esnek elő, a társaik ezt nyaldossák, rágcsálják, sőt olyan eset is előfordult, amikor már az egész „rekesz” sertéseinek izgalmát, kannibalizmusát is kiváltotta a baj. Annak súlyos következményeiről pedig a Kistermelők Lapja egyik előbbi számában már részletesen is olvashattunk.
Bizony ilyenkor a gazdának azonnal cselekednie kell, még mielőtt az állatorvos megérkezik, mert ilyenkor az állat erőlködése folytán mind nagyobb végbélrészlet kerül a külvilágra, és mindinkább szennyeződik, sérül, roncsolódik és fertőződik az előesett végbélszakasz.
A VÉGBÉLELŐESÉS
Akkor beszélünk a kóros folyamatról, amikor a végbél egy szakasza a végbélnyíláson át a külvilágra jut, mely kezdetben csak kisebb-nagyobb félgömb alakú vörös képlet formájában jelenik meg a végbél tájékán.
Legenyhébb formája a végbélnyílás nyálkahártyájának az előesése (prolapsus mucosae ani), melynek súlyosabb formája, amikor a végbél utolsó szakasza kisebb-nagyobb vöröses hurkaszerű képlet formájában nyúlik ki a végbélnyílásból (prolapsus recti).
A baj az idő előrehaladtával fokozatosan, de olykor nagyon gyorsan súlyosbodik, mert az előesett rész okozta izgalom az állatot további erőlködésre ingerli.
AZ ELŐSEGÍTŐ, KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK
Az elváltozás létrejöttét elősegítik, kiválthatják mindazon bántalmak, melyek tartós erőlködést, a hasprés fokozott működését váltják ki:
1. Bélhurut, vagy éppenséggel a bélsárpangás okozta erőlködés.
2. Angolkóros állatoknál a rachitis okozta medenceszűkület miatt könnyen fejlődik ki bélsárpangás, ami elősegíti a bántalom megjelenését.
3. Az elgyengült, rosszul fejlett állatoknál a végbél körüli kötőszövet lazasága, záróizmának gyengülése.
4. Végbélgyulladás, parazitás végbélizgalmak.
5. A fuzáriumokkal (gombás fertőzöttség) szennyezett takarmányok etetése során akár tömegesen mutatkozhat a kóros jelenség, a medencei kötőszövet beszűrődése, ellazulása miatt.
6. Egyesek a végbélelőesések jelentkezése és a levegő hirtelen lehűlése között szintén találtak összefüggést.
7. A nehéz ellés és a kólika ugyancsak hajlamosíthat a végbél előesésére.
8. Olyan megfigyelésről is lehet olvasni, mely szerint a prolapsus (=előesés) előidézésében egy bizonyos genetikai faktornak is szerepe lehet.
TÜNETEK
A gyógykezelés lehetőségét, és a bántalom gyógyulási esélyeit, valamint a beavatkozás módozatát az határozza meg, hogy mióta áll fenn az elváltozás, milyen állapotban van az előesett végbélszakasz, kialakultak-e a szövődmény tünetei, és lehetséges-e a hajlamosító és kiváltó tényezők kiküszöbölése.
1. Legenyhébb esetben a végbél nyálkahártyájának a kifordulása során a végbélnyílás tájékán gömbölyded, félgömbszerű, rendszerint élénkvörös, vérzékeny duzzanatot látunk.
2. Hamarosan a pangásos jelenségek előtérbe lépésekor barnás-vörös, esetleg fekete-vörössé válik az előesett végbélszakasz. Ez nagyon gyakran az állatot egyre fokozottabb erőlködésre ingerli, és teljes végbélelőesésre vezet. Kezdetben ép, kisebb-nagyobb halvány rózsaszínű, csillogó felületű, hurkaszerű képlet nyúlik ki a végbélnyílásból.
3. De az előesett bélrészlet már néhány óra alatt kocsonyásan beszűrődik, aminek következtében megduzzad, kékes- vagy lilásvörös színűvé, majd mintegy 24 óra múlva feketés-vörössé válik.
4. A nagyfokú duzzanat okozta feszülés, és a dörzsölések kapcsán keletkező külső sérülések miatt a nyálkahártyán repedések, szakadások keletkeznek, melyek rendszerint az izomrétegig terjednek. Ezek sokszor az előesett bélszakasz felületét foszlányossá teszik, melyek kolonchoz hasonlóan csüngenek le róla. A roncsolódást csak fokozza, ha az állatok az előesett részt a falhoz, vagy más tárgyakhoz dörzsölik. A nyálkahártya-sérülések miatt vérzés támad, ami sokszor az állat társait kannibalizmusra ösztönzi az előesett bélszakasz lerágásával.
5. Főként a repedések és szakadások mentén, valamint a zúzódott nyálkahártyarészektől kezdődően gyorsan fejlődő elhalások keletkeznek.
6. Az elhalt vagy elhalófélben lévő nyálkahártya utóbb az üszkös folyamatok következtében barnára, zöldes-barnára, szürkés-zöldre színeződhet el, máskor pedig a száraz elhalás miatt éppenséggel pergamenszerűvé válik.
Szövődményként a főleg gennykeltő baktériumokkal történt fertőződés miatt bekövetkezhet az előesett végbélszakasz gennyes gyulladása, elhalása, majd ezek következményeként kialakulhat a szepszis (=vérmérgezés) is, mely többnyire az állat elhullásához vezet.
MI A TEENDŐ?
Amint észrevesszük a bajt, azonnal kezelésbe kell venni az állatot, mert amint olvashattuk, az erőlködés miatt a bél előesése óráról órára fokozódhat, és a prolabált (=előesett) bélszakasz állapota mindinkább súlyosbodik a sérülések és a fertőzés lehetősége miatt.
A végbélnyílás nyálkahártyájának, valamint a végbél kisebb szakaszának egyszerű előesése esetén (lásd a képet) rendszerint elegendő, ha az előesett végbélrészletet az alapos megtisztogatás után lemossuk valaminő összehúzó hatású szer (5%-os csersav vagy timsó) hideg vizes oldatával, majd paraffinolajos vattával áttörölgetjük, vagy bórvazelines kenőccsel bekenjük, és ily módon síkossá téve, a végbélnyíláson át visszanyomjuk, és az erőlködés megszűntéig helyben tartjuk. E művelet során az állat farát magasabbra emeljük, hogy a hasi szervek előrecsússzanak, és az állat ne erőlködjön. Ezt a beavatkozást természetesen házilag is elvégezhetjük.
Az is fontos, hogy a beteg az állapotának a rendeződéséig könnyen emészthető salakszegény, folyékony vagy pépes takarmányt kapjon.
Ha nagyobb bélszakasz esett elő, de súlyosabb sérülések nem keletkeztek rajta, a letisztogatás és összehúzó oldattal történő lemosás után ismételt pólyázás mellett kíséreljük meg a visszahelyezést.
Ilyenkor a visszahelyezés után szükségessé válik az előesett bélszakasz helyben tartása, amit úgy érünk el, hogy a végbélnyílást körbevarrjuk (dohányzacskó-varrat), a fonalat pedig csokorra kötjük azért, hogy annak lazításával naponta biztosíthassuk a végbél kiürítését. A dohányzacskó-varratot az alapbetegségtől függően 3-8. Napon távolítsuk el.
Ha nagyon sérült, roncsolt, fertőzött az előesett végbélszakasz, már komolyabb műtétre, antibiotikumok applikálására is szükség van, mely már az állatorvos feladata.
Hazai kísérletekben sikerült a már vissza nem helyezhető prolapsusok esetén gyógyulást elérni annak konzervatív kezelésével, a prolabált végbélszakasz amputálása nélkül. Az előesett bélszakasz elhalását és demarkálódását, tehát a gyógyulást sikerült elérni oly módon, hogy a baktericid és vérzést csillapító hatású LOTAGEN koncentrátummal naponta 2-szer ecsetelték az előesett bélrészletet. A gyógyszer recept nélkül kapható, és a kezelés házilag is elvégezhető.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2004. márciusában.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése