2014. március 24., hétfő

Munka a földön 3.

Ezúttal a szerző azon képeiből válogattunk, melyeken az embereket mezőgazdasági munkájuk végzése közben kapták lencsevégre  - természetesen a jegyzeteket sem hagytuk el. Ha az ország, táj, város nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fotó szerepel, megjelenik.

Bulgária
.
.
Befutunk a Rózsák Völgyének fővárosába, Kazanlakra. Az út rózsaligetek között fut tovább... A benzinkútnál egy hölgy udvariasan köszönt bennünket, és egy piros rózsát nyújt be a kocsiba, majd letisztogatja a szélvédőt. Kazanlak! Mindenütt rózsa, a környéken hatalmas virágtáblákban, a város pedig jellegzetesen illatos: rózsaillatú. Itt párolják a vörös rózsaszirmokat balzsamos aromájú aranycseppekké.
.
.
.
.
Áprilisban virágzik a datolya, amikor bizony fel kell mászni a magas fákra és a mesterséges beporzást elvégezni. Villámgyorsan kúszik fel az atyafi a lombok közé.
.
.
.
.
Öntözőcsövek futnak szerteszét, melyekből a növényeket, fákat locsolják, életben tartják az egyébként sivár vidéken.
.
.
.
.
A földművelést olyan területen szervezik meg, ahol a föld mélyén egy 3000 négyzetkilométeres felszín alatti tavat találtak és kútfúrás lehetséges.  Hatalmas munkagépekkel előkészítik a sivatagos talajt a művelésre, majd kiosztják az igénylő, idetelepülő gazdáknak. 
.
.
India
.
.
Több mint 400 millió ember a mezőgazdaságban dolgozik. A hatalmas ország területének 40 százalékát művelik. A jó minőségű földekkel és kedvező éghajlati viszonyokkal rendelkező államnak elmaradott, fejletlen mezőgazdasága közismert. 
.
.
 India
.
.
Néhány ültetvény kivételével a kisbirtokok és a kisbérletek az uralkodóak - csak úgy mint egykor. Az indiai törpegazdaságok számlájára írhatjuk az eszközök, gépek hiányát. Az atyafi éppen faekével szántja a földet.
.
.
.
.
A rizsültetvényen dolgozóknak is nagy része földnélküli bérmunkás.
.
.
 Peru 
.
.
Az Andok parasztjai például ma is ugyanazokkal az eszközökkel dolgoznak, mint évszázadokkal ezelőtt. Saját szememmel láttam, hogy talán még az inkák idejéből ismert ásóbotokkal, faekékkel művelik a földet. Ugye alig hihető? De tessék megnézni! Az atyafi szántásra készülődik a faekével - ez a lesújtó valóság.
.
.
.
.
Szántásra a jakot használják. Hatalmas testű, munkára jól idomítható. Sajátos nyelvével olyan egészen apró növényeket legel, melyek más növényevőknek nem elérhetőek. A rideg időjárást jól bírja a vastag bundájának köszönhetően. Sőt a melegebb hőmérsékletű tájakon nem él meg. Errefelé a jak tulajdonlása a gazdagság mércéje.
.
.
.
.
Az öntözés, az állatok gondozása, a háztartás vezetése az asszony dolga. Ő gyűjti össze a napi tüzelőanyagot, a jakhulladékot. De ha több férje van, a nő szabja meg azt is, hogy mikor kivel akar hálni. A munka dandárja is az asszonyoké, akkor is, ha a férje vagy a férjei otthon vannak, akik ezt magától értetődőnek tekintik. Persze javukra írható, hogy a családban az történik, amit a fehérnép akar, a kevesebb munkát vállaló férfiak olyanok mellettük, mint a gyerekek. Nem csoda, ha hamar megöregszenek. Mikor szűnik meg a feleség uralma? Akkor, ha a legidősebb fiának hitvese bevonul a házba.
.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése