2014. március 2., vasárnap

Románia II/14

Szubjektív útinapló Romániából (1959)
Arad és Nagyszalonta



Utunk következő és egyben végállomása Arad volt. Nem hiszem, hogy akadna olyan magyar ember, akinek ebben a városban ne azok az igazi hazafiak jutnának eszükbe, akiket galádul meggyilkolt az osztrák önkényuralom. Itt végezték ki a Rüdiger orosz tábornok által az osztrákoknak átadott 13 magyar tábornokot! Sajnos a volt Szabadság téren felállított hatalmas márvány emlékművet, mely a szabadsághősök emlékét hirdette már nem láthattuk, mert a fasiszta román királyi kormányzat katonái 1925-ben tüzérszekerekhez és teherautókhoz kötve döntötték halomra. Ma már a helyzet teljesen más. Elismeréssel emlékeznek meg az 1848-49-es magyar szabadságharcról, melynek elvesztése a németekhez kötöttséget és még két véres háborút jelentett a magyar népnek.




A Kultúrpalotában az 1848-49-es szabadságharc sok-sok értékes emlékét őrzik. Rózsa Sándor és az aradi tizenhárom eredeti ruházata, fegyverei voltak láthatók. Kossuth Lajos ruhái, pisztolykészlete, Bem tábornok asztala, az asztal, melynél aláírták a világosi fegyverletételt, a tintatartó és toll, mellyel aláírták a 13 tábornok halálra ítélését. Forradalmi zászlók és korabeli harcosok eredeti öltözékben fegyvereikkel. Aradon ez a múzeum gyakorolta rám a legnagyobb hatást és még egy napig elnézegettem volna.
Autóbusszal körülutaztuk a várost. Mutattak egy házba befúródott ágyúgolyót,  mely még a szabadságharc ütközetéből származik. Egy nagy, sárga házat, ahol a Bach-rendőrség tanyázott.Megnéztünk egy hatalmas vasat még a céhek idejéből, melybe minden lakatos, aki felszabadult, beleütötte a névbetűit.
Összességében Arad is szép, modern város.





Aradról Nagyszalontán keresztül mentünk vissza Nagyváradra. Lefényképeztem a piactéren az egykori hajdúvár romját, a csonkatornyot, mely most Arany János emlékére van berendezve az író emléktárgyaival. A királyi kormány eltávolította a nagy költő szobrát a piactérről. Csak rövid időt töltöttünk itt...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése