2014. március 4., kedd

Imádkozók I.


Ezúttal a szerző olyan képeit válogattuk össze, ahol a világ különböző országaiból emberek a saját meggyőződésük vagy szokásaik szerint imádkoznak, végzik vallásos tevékenységüket - természetesen a jegyzeteket sem hagytuk el. Ha az ország, táj, város nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fotó szerepel, megjelenik.

.
.
A Misszió Templomában vagyunk. Az orgonán játszó néger vezetőnk (aki főiskolai tanár) kalauzol majd a rabszolgaszabadító misszió épületeiben, múzeumában, ahol megelevenednek a sok ezer rabszolga rettenetes gyötrelmei.
.
.
.
.
Késői sétánk során még két mecsetbe is betértünk, ahol éppen szertartás folyt, ettől függetlenül nyugodtan fényképezhettem. Az egyik sarokban elmerülten imádkozik egy idős igazhitű, aki ügyet sem vetett rám a kamerámmal együtt, annyira belefeledkezett a foglalatosságába.
.
.
.
.
Lépteink zaját elnyeli a vastag szőnyeg, de a turistacsoportok vezetői csak halkan magyaráznak, mert Mekka felé fordulva csendes mormolással dicsérik az igazhitűek a prófétájukat.
.
.
Egyiptom (1988.)
.
.
Arabföldön nemcsak pénz, de idő és türelem is kell a vásárláshoz! A felajánlott ital fogyasztása máris közvetlenebb kapcsolatot teremt. Folyik az alku közöttünk, és mintha ekkor jutna eszébe, hogy nézzük meg a műhelyt, ahol e csodálatos tárgyak készülnek... Éppen dél van, az igazhitűek nem zavartatják magukat: imádkoznak.
.
.
.
.
Egyiptomban befogadták a kereszténységet. Az ideérkező arabok kezdetben a vallás ügyében türelmesek voltak. A kopt előkelőséget meg is hagyták pozíciójában, de a hitetleneknek adót kellett fizetniük a hitük megtartásáért. A szerzetesek száma egyszeriben emelkedett, mert az adót egyrészt pénzben kellett fizetni, ez volt a dzsija; másrészt természetben és ez volt a dariba. Ezek alól ideig-óráig csak a szerzetesek mentesültek. Amikor megszüntették azt a mentességet, tömegesen hagyták el az országot, sőt felkelésre is sor került, amit a muszlimok kegyetlenül megtoroltak. A Fatimidák hatalomra kerülésekor egyszeriben megszűnt a vallási tolerancia.
.
.
.
A város nagymecsetje felé közeledve is az árusok tömege fogad és a nélkülözhetetlen ivóvízárus. A mecset udvarán két munkás tevékenykedik a 38 fokban állig beöltözötten, igaz, keleties munkastílusban szorgoskodnak...
Belépés előtt tisztálkodni kell. Senki nem állja az utunkat, levetjük a cipőinket és csendben besétálunk. Ők már imádkoznak. Nem zavarunk.
.
.
.
.
Fatimában volt a szállodánk. Ma este szentmise és körmenet lesz, ezt nem hagyhatjuk ki. Fatima a római katolikus világ legkiemelkedőbb zarándokhelye. Évente milliók keresik fel.
.
.
.
.
A ciprusi görögök görögkeleti vallásúak. A falvakban és városokban több templom is található. Bementünk egyikbe. Mivel Húsvét van, éppen szertartás folyt. Dugig tömve volt a helyiség ünnepi ruhás hívőkkel. A padok előtt egy széles kosárban felszeletelt áldozati kenyér volt, melyből bárki vehetett. A pópák nagyon kitartóan végigénekelték a ceremóniát.
.
.
.
.
A Falnál az emberek imádkoznak, sok férfi feje be van takarva. Állva felső testüket előre-hátra himbálva teljesen elmerülnek a fohászkodásban. Külön elkerített rész van a férfiaknak és külön terület a nőknek. Sokan teljesen átadják magukat az érzelmeiknek, a fejüket a falba verdesve sírnak. Ugyan kit siratnak? Ugyan miért keseregnek? Csak ők tudják meg a mindenható Isten...
.
.
.

.
Azon hely a Jordán folyón, ahol János megkeresztelte Jézust. A folyó a Hermon hegységben ered, melynek örök hómezői táplálják, hogy aztán mély eséssel ömölhessen a Holt-tengerbe. Légvonalban csak 104 km volna a Jordán folyó eredése és tengerbeömlése közötti távolság, de a folyó hatalmas kanyarokat ír le, így a medre 250 km hosszúságú. Tetemes szakaszán határvonalat képez Izrael és Jordánia között. Szent folyó, mint Indiában a Gangesz. Itt élt aszkéta módon Szent János a pusztában, aki egyszerű, durva teveszőr ruhát hordott, vadméhek mézével és szöcskékkel táplálkozott, és "ment Jordán mellett lévő minden tartományba prédikálva a megtérés keresztségét a bűnöknek bocsánatjára"...
.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése