2014. március 28., péntek

Földközi-Fekete tengeri hajóút II/2b

 2 TENGER + 6 ORSZÁG (1972)
SZOVJETUNIÓ
OdesszaA tanácsház valamikor Voroncov herceg birtokában volt.

A tanácsház ormán levő zenélő órát az ötvenes években készítette egy diák. Az óra mellett két szobor látható, melyek közül az egyiket állandóan éri a fény a cári hatalom nagyságát jelezve.

A falak benyílóit szobrok díszítik.

Az épület előtt Puskin szobra áll. A költő száműzetésének 13 hónapját töltötte itt. Az Anyegin egy részét, a Bahcsiszeráji szökőkútat és körülbelül 30 verset írt ez idő alatt.

Voroncov gróf, a város ura nem kedvelte Puskint. Erre jó oka volt, nem is egy. Egyrészt politikai magatartása, másrészt az író udvarolt a feleségének.

A hős matrózok emlékművénél a középiskolák legjobb diákjai adnak állandó őrséget. Éppen láttunk egy őrségváltást. Katonai díszlépéssel jöttek a sírok mellett jobbról, átvették az őrséget és ugyancsak feszes, katonai díszlépéssel haladtak el a bal oldali sírok mellett. Mindezt bámulatos komolysággal.

Több kilométer hosszúságú alagútrendszer "aknázza alá" a várost. Itt közlekedtek a partizánok, és ezeken át jut be a város alá a romboló tengervíz. Katakomba-bejárat a sziklában.

Az Operaház eredetileg Hradzsibej török erőd köveiből épült. 

Az idők folyamán többször megsérült, legutóbb például az okozott problémát, hogy megsüllyedt. Úgy orvosolták a problémát, hogy vízüveget fújtak az alapzatba, és az ott megkeményedve eltömítette a föld alatti járatokat.
Az Operaház impozáns épülete egyébként Európa egyik legszebb színháza. Építője a bécsi Fellner és Helmer cég, akárcsak a mi Vígszínházunké.

A városi múzeum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése