2014. március 22., szombat

Munka a földön 1.

Ezúttal a szerző olyan képeit válogattuk össze, melyeken a világ különböző országaiban férfiak és nők a mezőgazdaságban, a földeken dolgoznak - természetesen a jegyzeteket sem hagytuk el. Ha az ország, táj, város nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fotó szerepel, megjelenik.

.
.
A Tetet bár a falvakban is ünnepelik, itt teljesen nem állhat le a munka. A 3 napos eszem-iszom pótlásáról gondoskodni kell!
.
.
.
.
A gyermekláncfűnek van egy távoli rokona, a gumifa. A pöttöm növény és a trópusi éghajlaton 15 méterre is megnövő szálfa nemigen hasonlít egymásra, de valamiben megegyezik: fehér színű nedvük tartalmazza a gumi alapanyagát, a kaucsukot - persze nem egyforma mértékben. A 30-as években a franciák telepítették be Dél-Vietnamba a gumifát, az autóipar fejlődésével. A kedvező éghajlat és az olcsó munkaerő kifizetődővé tette a hatalmas ültetvények telepítését. Az egymástól 4-5 méter távolságra négyzetesen ültetett fákat a munkások 3 naponként éles késsel spirálisan megmetszik. A vágás legalsó pontjába vékony vaslemezt döfnek. Ez biztosítja, hogy a tejfehér latex, a fa könnye egy csuporszerű edénybe csöppenjen. A latex gumitartalma csak 30 százalék, egy fa egy héten mindössze néhány deka termést hoz, de ez az erdő is több millió fából áll.
.
.
Vietnam
.
.
A táj sík vidék, nem éppen változatos, de a haragoszöld rizsföldek számunkra mégis kellemes, érdekes látványt nyújtanak. A földeken folyik a munka. A lányok, asszonyok csúcsos, fehér kalapja már messziről feltűnik.
 .
.
.
 .
A téeszben évente egyszer aratnak, és hektáronként 7 tonna rizst termelnek. Jól tudom, hogy évezredek óta vízben palántázzák, nevelik errefelé az életet adó rizst, ám amikor meglátjuk combig vízben a kitartóan hajladozó munkásokat, teljes elismeréssel kell adóznunk. Utunk során nem kizárólag a ragyogó napsütésben, de a szitáló esőben, nyirkos hidegben is ugyanúgy láttam őket dolgozni, és soha egyetlen szóval sem panaszolják a munkakörülményeiket.
.
.
.
.
A háború bizony sok kárt okozott, mert a falvak lakosságát, ahol szimpatizáltak az északiakkal, koncentrációs táborba zárták, és nem sokat törődtek azzal, hogy parlagon maradtak az értékes rizsföldek. A vízátemelés többnyire itt is kézi erővel történik. Sokáig elnéztük ezt a rendkívül nehéz munkát, amit oly kitartóan és gyakran nők végeznek. Délen már több traktorral is találkoztunk, ezek főként a szántást végzik, és nagymértékben megkönnyítik a rizsmunkások igen kemény munkáját. Sok helyen bivaly dolgozik. Egész nap a vízben szántani - talán csak az tudja igazán értékelni, aki ezt a mi földjeinken víz nélkül már megpróbálta.
.
.
.
.
A rizsaratás és -cséplés idején éjszaka is folyik a munka. Az aratás kalákában történik. Összesegítenek egyik parcelláról a másikra. Megjegyzem, hogy az anyós és a meny között soha nincsen súrlódás! Így is lehet élni...
.
.
.
.
Előkészítik a rizsföldet. A nagy hőségben a ceyloni atyafi leghűségesebb és leghasznosabb segítsége a bivaly. Jól látható, hogy az egyik táblában már zöldell a növény, a másikban pedig készítik is elő a talajt a következőre. Folyamatos a termelés!
.
.
.
.
És íme a technika csodája, a rizs csépélésének ceyloni módszere, amihez nem kell drága üzemanyagot vásárolni. Gyakorlatilag semmiféle anyagi befektetést nem igényel. A termés az útra kerül, majd az elhaladó járművek - akár akarják, akár nem - kicséplik a rizsszemeket. Most már csak össze kell söpörni és a szeméttől "kiszitálni". Mint látjuk, ezt is nagyon egyszerű módszerrel végzik.
.
.
.
.
A termő fák kötelekkel vannak összekötve, hogy a szüretelők át tudjanak menni egyik fáról a másikra. Ehhez nem kis bátorság és ügyesség kell. Ahhoz pedig, hogy könnyebb legyen a fákra felmenni, a törzsére lépcsőket erősítettek. De nézzünk csak fel a fára! Ez már igazi akrobata mutatvány. Még a hátunk is megborzad! A szüretelő atyafi éppen átmegy az egyik fáról a másikra a kötélen! Leszedi, majd ledobálja a gyümölcsöt. És mekkora egy kókuszdió? Hozzávetőleg 30 cm nagyságú. Elugrunk a fa alól, nehogy a fejünkre koppanjon. Elmondják, hogy érési ideje majdnem egy egész esztendő. A szállodánk kertjében a legkedvesebb szórakozásom volt, hogy egy bottal levadásztam néhány kókuszdiót, majd nagy nehezen a bicskámmal felvágtam, és kiittam a levét. Nem szóltak érte, gondoltam, hogy szabad. Csak a nejem figyelmeztetett állandóan, hogy ne szórakozzak vele, mert bizonyára tilos. Ám úgy véltem, az is benne van a szállodai nem kevés árban: az a néhány gyümölcs, amit levertem, aligha rendítette meg a hatalmas szálló rentabilitását. Ellenben engem nemcsak szórakoztatott, de nagy élvezettel szürcsöltem ki belőle a csodás ízű kókusztejet.
.
.
.
.
Rengeteg a kókuszpálma, mely a vidék egyik leghasznosabb pálmafája. Termése a kókuszdió, 7 hónap alatt érik meg, évente 4-5-ször szedik. Az éretlen dió teje édes, frissítő, összehúzó hatású. Nagyon kellemes innivaló, erjedve pedig erős szeszes ital. Az egészen érett kókuszból olajat sajtolnak.
Héja szépen fényezhető és olyan kemény, hogy akár esztergályozni is lehet. Belőle különféle edényt, lámpát, kanalat, gombot stb. készítenek. A fa meghasítása során nyert sebből nedű folyik, mely megerjesztve a kedvelt pálmabor. És még sok mindenre hasznosítható a kókuszpálma.
Éppen szüretelik. Hatalmas gúlát raknak a diókból, majd feldolgozzák. Ugye, senki sem csodálkozik, hogy ilyen biztonságosan őrzi a fekete "szekrény" az értékes termést?
.
.
.
.
Szállodánk, a 4+1 csillagos Whitesands Beach több hatalmas épületből állt közvetlenül a tengerparton. Ezek egyikében laktunk. Gondosan karbantartják a szállók környékét, gazolják a gyepet, palántálják a virágokat, akármilyen meleg is van. 
.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése