2014. augusztus 19., kedd

Egyiptom I/5

AZ ELSŐ UTAMRÓL EGYIPTOMBAN (1971)
Ami a lakásviszonyokat illeti, ezek rendkívül változóak és hihetetlenül nagy nívókülönbségeket prezentálnakTalán a legfényűzőbb felépítésű és berendezésű épület Faruk király egykori rezidenciája volt.

Csak kvalifikált, külföldi személyek számára biztosít helyet a Hilton szálló, melyben rulettkaszinó is működik. Ó, mi nem itt laktunk.

A belvárosok palotái nagy, kényelmes és elegáns lakásokat rejtenek.

Aga kán luxuspalotája is oázist varázsolt a sivatagba. A nagyúr utolsó éveit itt töltötte francia feleségével. Maga Indiából származott, s az ottani egyik mohamedán szekta feje volt. A világ egyik leggazdagabb embere a villa felett a dombtetőn mauzóleumot építtetett magának. Hófehér márvány borítású kriptája korán feliratokkal díszítve, mindenütt vörös szőnyegborítás, egy szál friss vörös rózsa a vázában... 

A külvárosok bérházai azonban - bár az utóbbi 20 évben épültek és összkomfortosak - hihetetlenül piszkosak, bűzösek, rendetlenek. A külvárosban sétálva csaknem a nyakamba lódították a mosogatóvizet, az ételmaradékot meg talán mást is.

A külvárosok szobái, üzlethelyiség-szerű nyitott ajtókkal és kibírhatatlan higiéniával. Az atyafiak nem halnak bele a munkába. Munkaidő van - ők ráérnek!

Egy külvárosi, fából eszkábált fészerszerű fűszerüzlet. Ezen a környéken már ki sem szálltunk a kisbuszból.

Kairó vonzáskörzetében olyan házakat is látunk, melyeknek sem ajtaja, sem ablaka, sem pedig teteje nincsen - ugyanakkor mellettük ezen kellékekkel ellátott épületek is láthatók. Hát igaz hogy szellős, de ha esik?

A szerényebb igényű házakon van ajtó is, ablak is, tető is, fallal vannak körülvéve.

Hát ilyen a falu nem éppen komfortos házaival. Ámde a levegő elsőosztályú, luxustiszta! Semmi szennyezés: se gyár, se gépjárművek, se fűtés...

Vannak, akik egyszerűen sátrakban laknak. Komfort nélkül. Illemhely a nagyvilág.

A beduinok sárkunyhóit a mi cigányaink is nagyon lenéznék. Hihetetlen, hogy ilyen környezetben élhetnek emberek!
Állataik a kunyhóik előtt kipányvázva.

Természetesen csak a gépkocsiból volt szabad fényképezni - legalábbis biztonságosan.

A rabok a temetőben laknak. Itt van a börtön. Ilyet még sehol nem láttam!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése