2014. augusztus 28., csütörtök

Egyiptom III/3d

 AZ ELSŐ UTAMRÓL EGYIPTOMBAN (1971)
A zsidó negyedben




Az Abu-Serge templom tőszomszédságában áll a VII. századi alapokra épült Ben Ezra zsinagóga. A szűk utcácska végén elérjük. Ez már régi idők óta zsidó terület, mégis eredetileg keresztény templom volt. Tulajdonképpen egy középkori bazilikaépület - színes ablakokkal. Belsejét igen értékes kárpitok díszítik. A templomot az emlékek miatt Ben Ezra vásárolta meg. Itt őrzik a gazellabőrre írt tórákat, Mózes és Eszter könyvének másolatait. A híres tekercsek több mint 950 évvel ezelőtt íródtak. Egy amerikai múzeum Ábrahám könyvéért kétmillió dollárt ajánlott fel, de ezt az ajánlatot természetesen a kis közösség tagjai teljes egyetértésben visszautasították. Szent irataikat figyelemreméltó hűséggel őrzik, akárcsak egyéb értékeiket, a művészi kivitelezésű perzsa lámpákat, szőnyegeiket... Ben Ezra tehát megvásárolta a keresztény templomot, hogy zsinagógául szolgáljon. 20 kopt templom, 29 mecset volt, ugyanakkor ebben az időben a VIII. századi Kairóban 113 ezer mohamedán, 10 ezer kopt és 42 zsidó család lakott. Ma is ez a zsidó negyed.





A zsidó negyed régi szűk utcáin a képen látható feketeruhás atyafi, egy rendőr, kísérte a csoportunkat, és nemcsak arra vigyázott, hogy "katonailag" kényes helyeken ne fotózzunk, de a baksist kérő, erőszakos gyerekektől és felnőttektől is "megszabadított".





Baj volt útközben a kocsival, meg kellett állnunk.





És amint megállt az autónk, az arab gyerekek tömegei vettek körül baksist és cigarettát kunyerálva. Többször a reggeli mellé adott és már el nem fogyasztott zsemlékből elhoztam egyet-kettőt, és kiadtam nekik az ablakon. Hogy micsoda verekedés tört ki! Éhesek voltak. Utunk további szakaszán dél felé haladva ez még sokkal fokozottabban érzékelhető volt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése