2014. augusztus 20., szerda

Egyiptom II

AZ ELSŐ UTAMRÓL EGYIPTOMBAN (1971)
A Nílus ajándéka



Egyiptom szent folyóját, a Nílust már Kairóhoz közeledve megpillantottuk. Az éghajlati változások már évezredek óta egyenlő ütemben érik a vidéket. Évente a Nílus áradás és kiöntése teszi termékennyé a földet. A vízhez közeleső vidéken (az áradásos területen) buja növényzet fogad, az áradásos részen évente háromszor is aratnak.





Kairó Egyiptom fővárosa és egyben Afrika legnagyobb és legjelentősebb városa is. Lakóinak száma 4 és fél millió, a lakosság hetede a fővárosban él, ami komoly problémát jelent a város vezetőinek. Ezt a gigatelepülést szeli ketté a Nílus egy régi és egy új városrészre.





A Nílus túlsó oldalán a Ghezira-sziget található. A város tulajdonképpen magában foglal két szigetet, Gezirát és Rodát.





Gezira-szigeten vannak a nagy klubok sportpályái, a Nílus-aquarium és a híres Andalúziai kert.






Az estéimet a Nílus-parti sétányon töltöttem. A parton végig padok, jól gondozott, illatozó virágok, a túlsó oldalon éjszakai klubok, mozik és szórakozóhelyek latin és arab feliratú neonfényei.





Kairó felett terül el a Mokattam-hegység. A hegyre még a fáraók által épített hídon lehet feljutni. A hegy 200 méter magas és a Monte-Cairo kaszinó teraszáról fenséges kilátás nyílik a városra.





A Shephard angol szállodát a forradalmi tömeg felgyújtotta. Mára már újjáépítették.





A folyó nevének eredete görög, a neliosz, azaz folyóvölgy jelentésű szóból.





Ezek a látványos, langyos levegőjű és kellemes illatú séták a fenségesen hömpölygő Nílus-parton a pihentető, teljes kikapcsolódást jelentették számomra. Ilyenkor értek meg bennem a napi látnivalók, ilyenkor kalandozhattak a gondolataim. Ez volt számomra a Nílus ajándéka.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése