2014. augusztus 9., szombat

Enteriőrök II. (Európa, Amerika)

Bepillantani mások otthonába, más kultúrák által kialakított belső terek hangulatába, mindenképpen izgalmas. Ezúttal a szerző olyan képeit válogattuk össze, melyeken "hétköznapi" emberek mindennap használatos helyiségeibe láthatunk be, s természetesen a jegyzeteket ezúttal sem hagytuk el. Ha a címként jelölt ország vagy város nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fénykép szerepel, megjelenik. Nem egy így megnyitott fejezet több képet és részletesebb leírást is tartalmaz a témában.

Magyarország, Zala (1953)
.
.
1953 nyarán Zala megyében az országhatár mentén egy legelőn lépfenejárvány robbant ki, mely során 14 szarvasmarha el is hullott. A jelzett területen én láttam el az állategészségügyi szolgálatot. De mielőtt a történetet elmondanám, ismerkedjünk meg a feketesárpusztai cigányokkal, akik nem messze a székhely községemtől, a szép zalai erdőségben levő pusztán éltek népes családjukkal a vajda vezetésével. Elnézést kérek, de akkor még nem volt divatban a "roma" vagy "kisebbségi" megnevezés. Ők is önérzetesen cigánynak nevezték magukat.
.
.
.
.
Közben még az erdős, hegyes vidéken találkoztunk cigányokkal. Rögtönzött sátoraikban laktak - gondozatlan külsejük nem zavarta őket. Hogy miből éltek, ugyan ki tudja! Olyan érdekesnek tűnt népes szállásuk, hogy leszálltunk a buszról fényképezni. Nem is volt probléma addig, amíg fotografáltunk, mert - úgy látszik - még tetszett is ez a hiúságuknak: mosolygósan a legnagyobb készséggel álltak modellt nekünk. A probléma a felszállásnál adódott, mert ahányan voltak, mindannyian ránk estek piszkos kezeikkel a ruhánkat húzogatva, karunkat tapogatva, pénzért könyörögve. A nagyobbik baj ott volt, hogy mikor az egyiknek a megszabadulás reményében adtunk valamit, azonnal jött a másik is, így csaknem közelharcot kellett folytatnunk, míg a kocsinkra felszállhattunk. Mivel ilyen (elnézést a kifejezésért) díszpéldányokat nem nagyon lehet Magyarországon találni, ezért készítettem több képet is róluk. A cigány restaurant látványától is leesett az állunk.
.
.
.
.
Madira jellegzetessége: a régi parasztházak! Ma már csak 100 ilyen különleges épület áll Santanában, melyeket műemlékké nyilvánítottak és nem is szabad elbontani. A hagyományos zsúpfedeles parasztházak mindkét szintjén csak egy-egy szoba van. Ezt a földszinten egy deszkafal választja ketté. Az egyik volt a szerényen berendezett nappali, a másik a hálóhelyiség. A gyerekek odafent aludtak. Bekukkantunk. A munkában levő hölgy barátságosan köszönt. Csak egy fotóra kérek engedélyt.
.
.
.
.
Cordobában sétálgatva benézünk a csodálatos udvarokba, patiókba. És hogy mi is a patio? Lakóudvar! Mór eredetű és szemléletű lakóudvar. Magyarázatul szolgáljon, hogy a mohamedán lakáskultúra eléggé szegényes volt, az ülőbútorokat jobbára szőnyegek és párnák pótolták. A mindennapi élet többnyire az udvarban vagy a kiskertben zajlott, így a családi étkezések jó része is.
.
.
.
.
A kőből összeeszkábált kalyibát semmi esetre sem lehet valamiféle kényelmes lakásnak nevezni. Sokszor el sem hisszük, hogy ilyen módon is lehet lakni, élni. Az arany országában álmodik a nyomor?
.
.
.
.
Suhan a kisvasút, érdeklődéssel nézünk ki az ablakon - figyelve a tájat. Gyakran száguldunk el hasonló, nyomorúságos, kőből eszkábált kalyibák mellett. Az udvaron néhány háztáji baromfi riadtan rikácsol a hangosan zakatoló járgányunk felé fordulva, az egyszem soványka süldő nem éppen az európai hízó paramétereit mutatja.
.
.
.
.
Útközben ismét indián viskók, a valamikor oly gazdag és büszke, semmit nem nélkülöző nép szegényes tanyái...
.
.
.
.
A hatalmas csordákat a gaucsók őrizték. Ma már a gaucsó nem szabad ember, szerződésben van a nagybirtokossal. Életében szinte összenő a lovával, már gyerekkorától a lóháton érzi magát a legjobban. Időben gyakorolni kezdi a lasszóvetést, már akkor, amikor még gyerektársai csak kisiskolások. Ügyességét és bátorságát a hetente ismétlődő rodeó teszi próbára. Ilyenkor a gaucsók végeláthatatlan sorokban terelik az állataikat a gazdaság központjába, hogy ott számbavegyék és megmérjék az eladásra szánt állatokat. A gaucsó lakása nagyon szerény. Kevéske bért kap, de megvan a mindennapos ennivalója, bora, kis házikója és lovat is tarthat. Pillantsunk be!
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése