2013. július 3., szerda

A sertés ödéma-betegsége


ELSŐSEGÉLY AZ ÁLLATORVOS ÉRKEZÉSÉIG
HOGYAN ELŐZHETJÜK MEG A SERTÉS ÖDÉMA-BETEGSÉGÉT?
Nem egyszer azzal a panasszal keresi fel a gazda az állatorvost, hogy a választott malacok közül egy vagy akár több is este még jól evett, reggelre pedig nem tud lábra állni, mozgása bizonytalan, botladozva, tántorogva fut a vályúhoz, később pedig már csak hason csúszva tudja a helyét változtatni. A szeme be van dagadva, a hangja rekedt, nyöszörgős.
Ez az ödéma-betegség, amit a malacok bélcsatornájában „élősködő” VERATOXIN-t termelő Escherichia coli bacilusok idéznek elő! Betegnaplóm tanúsága szerint volt olyan időszak, amikor a hat községes körzetemben a malacelhullások 50%-át az ödéma-betegség tette ki.
A bántalom ugyanis ha már a betegség tünetei megjelentek nagyon kis eséllyel gyógyítható! A bántalmat meg kell előzni! A továbbiakban erről fogunk szót ejteni.
MI OKOZZA AZ ÖDÉMA-BETEGSÉGET?
Bár SHANKS Írországban már 1938-ban leírta a betegséget, a bántalom tömegesebb jelleget és súlyosabb gazdasági veszteségeket az 1950-es évek után okozott világszerte, hazánkban pedig 1955-ben állapították meg először.
Az ödéma-betegséget a vertaxint termelő E. coli törzsek idézik elő, melyek bizonyos hajlamosító hatások következtében a vékonybélben tömegesen elszaporodnak, az általuk termelt toxin pedig felszívódik.
A felszívódó méreganyag károsítja a kis artériák (vérerek) falát és ödémát (=vizenyőt) idéz elő a bőrben, a bőr alatti kötőszövetben, a bélfodorban, az agy- és gerincvelőben, ami idegrendszeri tünetek megjelenéséhez és hirtelen elhulláshoz vezethet. A kórkép olyannyira súlyossá válhat, hogy a beteg állat elhullása akár 6-24 óra alatt is bekövetkezhet.

A VÁLASZTÁSI MALACOK A LEGÉRZÉKENYEBBEK

A bántalom megjelenésére a legkritikusabb időszak a választást követő néhány hét. Az egészséges malacokra jellemző baktériumflóra – amely 3-4 hetes korban alakul ki – az elválasztáskor rövid időre felborul, és átmenetileg megnő a colibaktériumok száma, majd bizonyos hajlamosító tényezők hatására a patogén colibaktériumok a bélflóra többi összetevőjével szemben túlsúlyra jutnak.

TÜNETEK

A betegség jól felismerhető tünetekkel jár:
1. Ödémára utal a szemhéjak feltűnő duzzanata, mely a szemrés beszűkülésével jár, valamint az orrhát, olykor a toroktájék vizenyős beszűrődése.
2. Tüdőödémára utal a betegek szapora, nehezített, olykor pumpáló légzése. A szájból gyakran habos nyál folyik.
3. A beteg állatok hangja rekedtté, nyöszörgővé válik, a bőr sokszor cianotikusan elszíneződik.
4. A betegek mozgása bizonytalan, összerendezetlenül járnak, botladoznak, elesnek, majd rogyadozva és tántorogva továbbfutnak – anélkül, hogy egyenes irányt tudnának tartani -, később pedig már csak hason csúszva képesek a helyüket változtatni.

MELYEK A BETEGSÉGET KIVÁLTÓ VAGY ARRA HAJLAMOSÍTÓ TÉNYEZŐK?

1. Mindenekelőtt elősegíti a betegség fellépését a malacok elválasztását követő hirtelen takarmányváltoztatás és helyváltoztatás. Ezért kell, hogy a malacok már a csecs alatt rászokjanak a szilárd takarmány fogyasztására.
2. A szükségletet kielégítő mennyiségű ivóvíz hiánya.
3. A ritka etetés során egyszerre nagy tömegben felvett takarmány szintén hajlamosít a bántalom fellépésére. A csökkenő bélmozgás miatt pangás és a béltartalom nagyobb mennyiségű felhalmozása következik be, és ezáltal lehetővé válik a colicsírák nagyobb mérvű elszaporodása és a fokozott mérvű toxinfelszívódás.
4. Előfordult, hogy a lucernaszéna átmenet nélküli nagyobb mérvű etetése után súlyos bélsárpangás következtében lépett fel a baj.
5. Hajlamosíthat a finomra őrölt koncentrált takarmányok felvétele is, mely során a nem kellően előemésztett gyomortartalom hátráltatja a bélműködést.
6. Elősegíthetik a bántalom megjelenését a különféle stressz-hatások, így ivartalanítások, oltások stb.
7. A bélférgesség ugyancsak elősegítheti a bántalom megjelenését, miközben a paraziták gátolják a bélperisztaltikát, a bél fiziológiás mozgását.

GYÓGYÍTHATÓ?

A gazdák általában akkor fordulnak az állatorvoshoz, amikor már az idegrendszeri tünetek is megjelentek, ekkor pedig a bántalom már nem nagy sikerrel gyógyítható.
Ez azzal magyarázható, hogy a betegség igen gyors lefolyású, a tünetek rendszerint csak a toxinok felszívódása után észlelhetők, a felszívódott méreganyag következményeit pedig gyógyszerekkel már aligha tudjuk befolyásolni.
Mindenesetre 2-3 napra meg kell vonni a takarmányt, és bőséges ivóvízellátást kell biztosítani. A megbetegedett állatok még egészséges társait is célszerű koplaltatni vagy legalábbis takarmány-adagjukat egyharmadára csökkenteni, és szájon át valaminő E. coli ellen hatásos antibiotikumot adni.
A betegeknek szájon át széles terápiás skálájú antibiotikumot (polimixineket) vagy egyéb kemoterapeutikumokat (fluorquinolonokat), parenterálisan (injekcióban) pedig antihisztaminokat és Prednisolont kell adni.

HOGYAN LEHET MEGELŐZNI?

Amint olvashattuk, amikor a betegség tünetei már megjelentek nem sok remény van a gyógyulásra, a betegség megelőzése a legfontosabb feladat!
1. A malacokat már a csecs alatt szoktassuk rá a szilárd takarmány fogyasztására.
2. A malacok elválasztása fokozatosan és ne hirtelen, egyik napról a másikra történjen.
3. A takarmányt mindig az igényeknek megfelelően kell összeállítani, kerülni kell az állatok túletetését és a hirtelen takarmány-változtatást.
4. Gondosan ügyelni kell a bőséges ivóvíz-ellátásra.
5. A választás előtt csökkenteni kell a fejadagot! Minél gyakrabban és minél kevesebb adagokkal történjen az etetés.
6. A malacokat lehetőleg úgy kell falkásítani, hogy nagyjából az egyforma fejlettségű és étvágy állatok kerüljenek egy csoportba.
7. A választás körüli időszakban lehetőleg kerülni a „művi” stressz-hatásokat (oltások, ivartalanítások stb.).
8. Ha a malacok új helyre kerülnek, egy-két hétig ajánlatos valaminő coli-ellenes szert vagy gyógyszeres takarmány-kiegészítőt adni az állatorvos ajánlása szerint.
9. A takarmány-változással járó emésztési zavarok meggátlására szolgál a pepszin és betadin tartalmú takarmány-kiegészítő az ACIBET adagolása. Ezt a választás előtti ötödik naptól 10 napon át ajánlatos 1%-os takarmány-koncentrációban a takarmányhoz keverni.
10. Többször is tapasztaltam, hogy a gazdák mielőtt a vásárra vitték az eladásra szánt malacokat, azokat jól megetették, majd a vevőnél fellépett az ödéma-betegség. Ezzel kapcsolatban jó tudni, hogy az eladó szavatossági felelősséggel tartozik és a vételárat vissza kell fizetni, ha az ödéma tünetei és az elhullás az átvételt követően 24 óra alatt bekövetkezik.
Ha a betegség megjelenése és az elhullás az átvétel után a második vagy a harmadik napon következik be, ugyancsak felel az eladó, amennyiben a vevő be tudja bizonyítani, hogy a betegséget kiváltó tényezők az átvétel előtt, tehát még az eladónál keletkeztek! A bántalom megelőzése nemcsak a vevőnek, de az eladónak is fontos érdeke. A baj megjelenésekor azonnal meg kell keresni az állatorvost.
 (A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2005 nyarán.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése