2013. július 2., kedd

Bécs-Párizs III/3a

 BÉCS-PÁRIZS 1970.
 Place de la Concorde (Egyetértés tere)
1755-től húsz évig építették. Nagysága, elhelyezése, vonalai egyaránt szépségét kiemelő tényezők. A tér közepén állíttatta fel Naplóleon az Egyiptomból ideszállított 3 ezer éves obeliszket.

Innen indul ki a Champs-Elysées büszke sugárútja és a környező parkja, a másik oldalon a Tuileriák kertje zöldell, a Szajna felé tekintve pedig az Eiffel torony látszik. Feleségem is innen üdvözli az otthoniakat.

A tér közepén XV. Lajos lovasszobra állt, melyet a forradalom vihara megsemmisített, és a közterület a forradalom tere lett. Az impozáns szökőkút környékére állították fel 1793-ban a nyaktilót, s itt hullottak kosárba XIV. Lajos, Maria Antoinette, Robespierre és a Girondisták fejei. A forradalmat követő Directoire adta a remény nevét a térnek - Concorde.

Fantasztikusan nagy az autóforgalom itt, számos főútvonal keresztezi egymást.

A Concorde teret tartják Párizs centrumának.

Este kiültünk a térre és elmélázva csodáltuk a kivilágított obeliszket és a Tuileriák kertjét... A tér közepét díszíti a 33 évszázados oszlop, az obeliszk, melyet Egyiptom ajándékozott Franciaországnak 1829-ben: Mohammed Ali khedive ajándékozta Lajos Fülöp királynak.

Az obeliszk a Ramszeszek luxori palotájából való, időszámításunk előtt a XIII. században készítették. 1836 óta áll a tér közepén. Az oszlop 230 tonna tömegű, 23 méter magas, rózsaszín syenitből faragott.

Amint a talapzaton olvasható, Lebas tengerészeti mérnök munkáját dicséri a rutinos szállítás. Miként szállították ide, nem tudni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése