2013. július 19., péntek

Bécs-Párizs III/11.

  BÉCS-PÁRIZS 1970.
A Hadimúzeum, a Diadalív és az Igazságügyi Palota




A Hadtörténeti Múzeumba elsősorban a Napóleon emlékek miatt mentem el, miután sem pénzünk, sem metrójegyünk nem volt már, ezért gyalog. Feleségem előbb nem akart jönni, de miután számos látnivaló (például piperecikk-kirakat) is akadt útközben, mégis velem tartott...





A Musée de l’Armée a világ legnagyobb fegyvermúzeuma, melynek udvarán híres régi ágyúk sorakoznak. Íme a poroszoktól 1708-ban zsákmányolt Tizenkét apostol nevű ágyúk egyike, amit a németek a 40-es években hazavittek, de a háború után a franciák visszakövetelték.






A negyvenezer darabos fegyvergyűjtemény alapjait még XIV. Lajos fektette le, de a későbbi uralkodók is számos relikviával gazdagították. Francia királyok és hadvezérek páncéljai, fegyverei, csatában viselt ruhái mellett külföldi ereklyék is láthatók itt, például Hunyadi Mátyás pajzsa. Napóleon relikviái külön termeket töltenek meg: itt van Szent ilonai szobájának szinte teljes berendezése, kabátja, amelynek kivágásába előszeretettel dugta kezét és jellegzetes kalapja is! A múzeum olyan érdekes volt, hogy még a nejem is örömét lelte benne...





1806-ban Napóleon elrendeli a francia hadasereg dicsőségét megörökítendő diadalív építését. A világ legnagyobb, 50 méter magas és 45 méter széles győzelmi kapuja 1836-ra készült el. A tetejéről csodálatos kilátás nyílik a városra.





Az építmény alatt haladt el Napóleon, Victor Hugo gyászmenete, de sajnos a náci katonák is vonultak alatta. Az első világháború után, a diadalív oldalába helyezték az Ismeretlen Francia Katona síremlékét.






A rávésett csatajelenetek között megtaláljuk Győrt (német nyelven Raab), emlékezve az 1809-es kismegyeri csatára, a képen pedig a dombormű magyar jelenete: a pozsonyi békekötés.





Az Arc de Triomphe du Carrousel (azaz Carrousel-diadalív) teréről, az Étoile térről 12 tábornokokról és csatákról elnevezett sugárút indul, ebből ered a tér neve is, mely csillagot jelent.





Az Igazságügyi Palota helyén Szent Lajos király kastélya állt. A Szent Kápolna, melynek csipkézett, gótikus tornya kiemelkedik az épület kőtömbjéből azonban fennmaradt eredeti szépségében.





Az impozáns épület gyönyörű középkori termeket rejt. Híres órája 1371 óta működik, és mutatja az időt az erre járóknak.






A Conciergerie, az Igazságügyi Palota másik szárnya, nem csak a Nagy Francia Forradalom alatt volt börtön, egy része ma is gyűjtőfogház. Innen vitték annak idején a vesztőhelyre Dantont és Robespierre-t is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése