2013. július 21., vasárnap

Bécs-Párizs III/12b


BÉCS-PÁRIZS 1970.
Utolsó sétánk




Feladtuk üdvözlőlapjainkat a postán.






Játszótér a város szívében...





...nem is egy!





Ez a restaurant megmentett bennünket az éhhaláltól!





A Saint-Lazare állomáson megmaradt schillingjeinket frankra váltottuk.





A szomjahaláltól pedig ez a kút mentett meg bennünket... a nagyvilág pénztelen vándorait.





Párizs 4. században kapta a mai nevét egy egykor itt élt törzsről, a parisiusról. 508-ban Klodvig a rómaiak felett aratott győzelme után helyezte ide birodalma központját.







Capet Hugó trónra kerülésekor, a Capeting-dinasztia urlamának kezdetén (987) Párizs Orléans mellett a Nyugati Frank Királyság legjelentősebb városa volt.






A város a 11. században a jobb parton kezdett terjeszkedni, a következő két században pedig - mivel királyi székhellyé vált - komoly fejlődésnek indult. Sok jelentős építkezés volt ebben az időben. Létrejött a Sorbonne, a legrégibb egyetem. A középkorban Párizs kereskedelmi, kulturális és tudományos központ volt (a fekete halál időszakát leszámítva). 






Bár XIV. Lajos Versailles-ba helyezte át a királyi székhelyet, központi szerepe megmaradt, az utak és objektumok építése tovább folytatódott.






I. Napóleon elképzelése szerint Párizsnak a legvonzóbb városnak kell lennie, ezért uralkodása idején komoly erőfeszítéseket tett: új utak, hidak, rakpartok, templomok így tovább épültek, elkészült az új vízhálózat.






A II. világháború szintén mérföldkő a város életében, ezután ugyanis romahos fejlődésnek indult, például hatalmas üzleti negyedek épültek, kibővítették a metrót...






Rövid történelmi és városjáró sétánk végeztével senki nem vitathatja: megjár a pihenés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése