2013. július 21., vasárnap

Bécs-Párizs III/12b


BÉCS-PÁRIZS 1970.
Utolsó sétánk
Feladtuk üdvözlőlapjainkat a postán.


Játszótér a város szívében...

...nem is egy!

Ez a restaurant megmentett bennünket az éhhaláltól!

A Saint-Lazare állomáson megmaradt schillingjeinket frankra váltottuk.

A szomjahaláltól pedig ez a kút mentett meg bennünket... a nagyvilág pénztelen vándorait.

Párizs 4. században kapta a mai nevét egy egykor itt élt törzsről, a parisiusról. 508-ban Klodvig a rómaiak felett aratott győzelme után helyezte ide birodalma központját.Capet Hugó trónra kerülésekor, a Capeting-dinasztia urlamának kezdetén (987) Párizs Orléans mellett a Nyugati Frank Királyság legjelentősebb városa volt.


A város a 11. században a jobb parton kezdett terjeszkedni, a következő két században pedig - mivel királyi székhellyé vált - komoly fejlődésnek indult. Sok jelentős építkezés volt ebben az időben. Létrejött a Sorbonne, a legrégibb egyetem. A középkorban Párizs kereskedelmi, kulturális és tudományos központ volt (a fekete halál időszakát leszámítva). 


Bár XIV. Lajos Versailles-ba helyezte át a királyi székhelyet, központi szerepe megmaradt, az utak és objektumok építése tovább folytatódott.


I. Napóleon elképzelése szerint Párizsnak a legvonzóbb városnak kell lennie, ezért uralkodása idején komoly erőfeszítéseket tett: új utak, hidak, rakpartok, templomok így tovább épültek, elkészült az új vízhálózat.


A II. világháború szintén mérföldkő a város életében, ezután ugyanis romahos fejlődésnek indult, például hatalmas üzleti negyedek épültek, kibővítették a metrót...


Rövid történelmi és városjáró sétánk végeztével senki nem vitathatja: megjár a pihenés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése