2013. július 12., péntek

Bécs-Párizs III/8b

 BÉCS-PÁRIZS 1970.
Notre Dame




A párizsi látnivalók közül az egyik legszebb épület a Notre Dame, mely név jelentése Miasszonyunk.





A Notre Dame a főváros és az ország szíve, pontosan ez Franciaország centruma, hiszen itt található a nullás kilométerkő, ami annyit tesz, hogy eme ponttól számítják a Párizstól mért távolságát más földrajzi helyeknek.





Egykor Cité szigete volt Párizs bölcsője, ahol letelepedtek azok a gall kereskedők és halászok, akiket a város alapítóinak tartanak. Itt épült Franciaország legismertebb katedrálisa, a Notre Dame.





20 évszázada imádkoznak e helyütt. Egymást követően volt gall-román templom, keresztény bazilika, román stílusú székesegyház, míg végül Sully párizsi érsek a mai templom alapjait megveti.





1163-ban kezdték meg a mai formájában álló templom építését, így az épület román hatást tükröz. 1345-ig folytak a munkálatok mégis a hosszú idő folyamán gondosan megőrizve a templom egyéségét, stílusát. A XIX. században Viollet le Duc restaurálta az épületet.





Méretei lenyűgözőek: a 69 méter magas és 130 méter hosszú templomban akár 9000 ember is elfér. A tornyokra kupolát is terveztek, de pénzhiány miatt ez nem valósult meg, hiába a hívek adakozása.





Victor Hugo híres regényének megjelenése után 1844-ben népi mozgalom indult a templom megmentésére. Ha meg akarod nézni valamelyik megkövült vízköpő szörnyet, akkor pontosan 387 lépcsőfokot kell megmásznod! A másik torony a nagyharang otthona, amely 13 tonnás és méltóságteljes méretéhez híven csak ünnepnapokon szólal meg.





Három bejárata van, a Végítélet kapuja, a Szűz kapuja és a Szent Anna kapuja. Fölöttük jellegzetes rózsaablak bontja meg a kőfalak monotóniáját. A székesegyház élő történelemkönyv. Itt emelték császárrá I. Napóleont, itt avatták Szentté Jeanne d’Arcot és itt koronázták meg a 9 éves IV. Henriket, aki valószínűleg akkor mondta híres mondatát, hogy Párizs megér egy misét  (Paris vaut bien une messe), amikor a trón biztosításáért szimbolikusan ismét katolikussá lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése