2013. július 25., csütörtök

Tengerpartok III. (Halásztelepülések)

A halászfaluk, halásztelepülések létrejöttét elsősorban a gazdasági tevékenység motiválta, de (mint a vízpartok általában) gyönyörű látványt nyújtanak és rendkívül érdekesek. Sok igen forgalmas kikötő is egykor halászfalu volt. Ismét csak ízelítőt adunk a szerző saját fényképeivel és jegyzeteivel a nagyvilág különböző országaiban található halásztelepüléseiből egy-egy kép erejéig a teljesség igénye nélkül. Ha az ország nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fotó szerepel, megjelenik.

Vietnam
.

.
.
Máris elértük a tengert és elénk tárult e csodálatos, egzotikus, trópusi panoráma. A tengerbe torkolló kis folyótorkolatban egy halásztelepülést látunk, ahol cölöpházakban és bádogviskókban több tízezer ember él a higiénia legalapvetőbb szabályai nélkül. A 180 ezer lakosú város központjában (mely nagyon kedvelt pihenőhelye volt az amerikaiaknak) hosszú, lezárt redőnyű üzletsort találtunk. Kiderült, hogy valamennyi nyilvános ház volt a felszabadulás előtt. A képen a halászkikötőt látjuk. Maga a városnév, hogy Vüngtau a vietnami nyelven hajókikötőt jelent. A települést a XVII. században alapították, majd a franciák foglalták el, végül is az amerikaiak birtokába került.
.
.
.
.
.
A kikötő mellett van a halászfalu. A halászok főleg thai malájok. A halászbárkák már kora reggel kifutnak a tengerre és tonnaszám hozzák az apró halakat is, mely kitűnő fehérje- és kalciumforrás. Már a hajón megfőzik, majd a parton 8-12 órán át szárítják az apró halak tömegét. Így forgalmazzák.
.
.
.
.
.
Bátor asszonyok, az amák maszk nélkül buknak le a tenger félhomályába, és felhozzák a megfelelő kagylókat a tenger mélyéből, miután hozzákötötték magukat a víz színén himbálódzó nagy facsöbörhöz. Felhozzák a kagylót, majd műtőkéssel és csipesszel apró korallszemet helyeznek abba. Mintegy három év kell ahhoz, hogy a kagylóban kialakuljon az igazgyöngy.  És íme a tenyésztelep, ahol 3 évig érik meg az igazgyöngy. Értéke a fényétől és a színétől függ. Évente 70 000 kg igazgyöngyöt állítanak elő. Hogy mennyi az ára? A minőségtől függ. Mutattak olyan szemet is, mely értéke a legdrágább autó árát is fölülmúlta.
.
.
USA 
.
.
.
Halásztelepülést keresünk fel a tengerparton. Sajnos itt is nagyon szennyeződik a víz. A gyárak szennyvize, a dízelhajókból, a tartályhajókból tengerbe jutó kőolaj egyre jobban pusztítja az óceán állatvilágát. Az évszázadok során pedig nagyon sok kalózhajó vitorlázott errefelé áldozatára vadászva. A most oly csendes tenger sok véres történetről tudna mesélni. Megfordultak itt portugálok, spanyolok, angolok. Francis Drake, őfelsége kalóza itt ásott el egy hatpennis pénzdarabot a parton, amelyen Erzsébet királyné képe volt látható, és ezzel ünnepélyesen Anglia birtokává nyilvánította Amerika csendes-óceáni partvidékét.
.
.
.
.
.
A város közepén van egy drótkerítéssel körülvett néhány ezer négyzetméteres terület, ahol a házak kopottak, az ablakok kitöröttek, az utcán ágrólszakadt, rongyos, gondozatlan emberek ténferegnek. Ők kábítósok! Ez az elhanyagolt, izolált városrész Hongkong szívében - akármennyire is hihetetlen - igazi Kína! Törvényes kínai terület! Valójában azonban sem nem Hongkong, sem nem Kína, ugyanis egyik sem törődik vele! Itt "szabad a vásár". Ha a rablógyilkos idemenekül, senki sem keresi. 
Hogyan alakulhatott ki ez az állapot? Oly módon, hogy amikor az angolok bérbevették Hongkongot, ez a terület, városrész volt Kowlon, valójában egy kis halászfalu, amelynek polgárait a kínai császár nem adta az angoloknak. Így maradt mára is kínai felségterület, vagyis gyakorlatilag senkiföldje. Igaz, hogy akkor még csak néhány család lakta a kis falucskát, a bevándorlások során azonban Kowlon sűrűn lakott városrésszé vált. Hongkong nem engedélyezett kommunista közigazgatást, de ténylegesen hongkongi terület se lehetett.
.
.
.
.
.
Mindenfelől hatalmas szőlők között vezető úton jutunk el a szép fekvésű, híres halászfaluba, Nazaréba. A part finom homokja, a sekély tenger a fürdőzők paradicsoma. A szárazföld szélén fehér sátrak ezrei alatt védekeznek a strandolók a tűző nap ellen.
.
.
.
.
.
Egy másik halászfaluba érkeztünk. A Chile partjait mosó tenger halállománya igen jelentős. Nagyon fontos kereskedelmi árucikk. A fő zsákmány a szardínia és szardella. A halolaj és a halliszt ugyancsak értékes exporttermék.
.
.
.
.
.
200 évvel ezelőtt még csak egy kis beduin település volt 800 lakossal. Egy halászfalu, majd gyöngyhalászattal foglalkoztak. 1870-ben már a Perzsa-öböl legfontosabb kikötője. A 20. század elején az Arab-félsziget egyik legnagyobb bazárjáról híres, mely akkoriban 350 üzlettel várta a vásárlókat! 1930-ban már 20 ezer főt számlál, és 20 év múlva korszerűsítik a kikötőt. 1966-ban pedig jön az olaj!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése