2013. július 23., kedd

Tengerpartok I. (Európa, Ázsia)

A nyár és a vízpart összetartoznak. A szakemberek javasolják is, hogy a hőség elől, aki csak tud, meneküljön egy-egy kellemesen hűsítő beachre. Ismét csak ízelítőt adunk a szerző saját fényképeivel és jegyzeteivel Európa és Ázsia különböző országaiban található tengerpartokból, azok látványából egy-egy kép erejéig a teljesség igénye nélkül. Ha az ország nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fotó szerepel, megjelenik.

ÁZSIA
.
 .
.
.
Szép, kékeszöld, csendes, csak alig fodrozódik a tenger. Amint látjuk, a part köves, fürdésre alkalmatlan volna, azonban közvetlenül a vízpartra mesterségesen hordtak finom homokot, mely így az itt levő területet selymes-puha-süppedőssé teszi. Ez tehát a beach, kissé odébb pedig egy több kilométeres sétányt alakítottak ki, pihenő padokkal, éjjel pedig végig csodálatosan kivilágítva. Nagyszerű kikapcsolódást jelent a nyugtató tengerparti séta a helybelieknek és turistáknak egyaránt.
.
.
.
.
.
És mit csinál a magyar delegáció a zuhogó esőben a tengerparton? Hát fürdeni mentünk! Ez a program - végre kell hajtani. A tengerpartot már az itteniektől megtisztították, mert bizony mi nem találkozhattunk koreai atyafiakkal. Szélvihar dühöng, szakad az eső, a nagy mérges fehér hullámok pedig óriási zajjal dühösen csapkodják a tengerpartot.
Figyelmeztetnek, hogy kicsit beljebb villanyáram van a szögesdrótban, ami a tengerpartot követi. Az imperialisták ellen! Védelem!
A feladatot tehát végrehajtottuk.
.
.
.

.
.
Az Óceán parkba megyünk. Hogy mi is ez? Egy szórakoztató központ, ahol egy gyenge delfinshow, körhinta majd csónakázás szórakoztatja a látogatót.
.
.
.
.
.
India negyedik legnagyobb városától, Madrasztól csak néhány kilométerre a Bengál-öböl mentén hosszan húzódik a világ egyik legszebb tengerpartja, a Silver Sand. Errefelé a hőmérő higanyszála sohasem süllyed 22 fok alá, de gyakran felugrik 35-40 fokra is. E rekkenő hőségben jóleső megmártózni az óceán hűs vizében. Bár igen csendes idő volt, a tenger így is méteres hullámokat vetett.
.
.
.
.
.
Sok vulkán még ma is füstölög Indonézia-szerte. Jáva szigetén 1000 kilométer hosszúságban végighúzódik egy vulkanikus hegylánc. 1883-ban a Krakatoa 11 ezer méter magas gőzoszlopot és füstfelhőket dobott a magasba, melyek 27 ezer méter magasra emelkedtek. Órákon át hullott a hamu és ömlött a forróvíz, mely elsötétítette a napot, s teljes sötétség állt be.
.
.
.
.
.
A Vörös-tenger átlátszó vize intenzív kék, a korallzátonyok felett pedig zöldes színű. Nagyfokú párolgásánál fogva sótartalma is nagyobb, mint más tengereké. A partokat sórétegek borítják. A part közelében levő sekélyebb és sóval telített víz alkonyat felé sárgásvörösnek látszik, innen adódott a neve is. A vize kellemesen meleg, sohasem száll 26 fok alá, ezért számos üdülő és sportcentrum van a partján. Itt vannak a világ legnagyobb koralltelepei, de ma már a korall gyűjtése szigorúan tilos. A biblia közismert története pedig nem hagyható el: Mózes a Vörös-tengeren át vezette ki Egyiptomból a népét. A tenger vize kettévált előttük, az üldözésükre siető egyiptomi sereget pedig elnyelték a habjai.
.
.
.
.
.
Tajvant, ezt a paradicsomkertnek is beillő szép szigetet nem egyszer végigpásztázta, végigpusztította a tájfun óriási károkat okozva.
.
.
EURÓPA
.
.
.
.
.
...hamarosan leértünk a tengerpartra, az albán riviérára. Körös-körül üdülőházak. Jólesik a lazítás ebben a nyugodt környezetben, de a fürdéshez nem volt kedvünk.
.
.
.
.
.
A tenger vize, bármennyire forrón is tűzött a nap, nemcsak erősen sós, de tartós fürdésre hideg is volt. Csak akkor lubickoltam kicsit a vízben, amikor a selymes homokon már kibírhatatlan volt a nap perzselése. (Hiába, ez nem a Balaton!)
.
.
.
.
.
Egy lejárat visz a tengerparton Aphrodité szülőhelyéhez. Hogy ki volt ő? A szépség és a szerelem istennője a görög mitológiában. Íme Aphrodité sziklája, ahol a történet szerint a tenger habjaiból életre kelt, és kedvelt tartózkodási helye volt. Mik voltak a kedvenc állatai? A galamb, a veréb valamint a nyúl. Kedvenc növényei? A rózsa, a mirtusz és az alma. Alakja számos szobrászt és festőt is megihletett (Milói vénusz; Tiziano, Rubens, Van Dyke, Giorgione stb.).
.
.
.
.
.
...a csendesen fodrozódó, végeláthatatlan tenger...A sziklás tengerparton sorozatban állnak a romantikus barlangok. A tenger kincse a sokféle rák: a tápláléklánc része de gazdaságilag is fontos, mert az ínyencek csemegéje. Főleg garnélarákból van sok, mely a sekély partvidékeket kedveli. A halak közül a legjelentősebb a tőkehal, mely az Atlanti-óceán északi vidékeinek nagy tömegben vándorló, falánk ragadozója.
.
.
.
.
.
Továbbutazunk a Lisszabontól 32 km-re fekvő hatalmas és szüntelenül terjeszkedő nyaralótelepre, Cascaisbe. A selymes homokú tengerpart már benépesült a napozók, fürdőzők sokaságával.
.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése