2014. szeptember 29., hétfő

A kólihasmenés

Az olvasó kérdezte - az állatorvos megválaszolja
A MALACOK EGYIK LEGGYAKORIBB ÉS LEGTÖBB VESZTESÉGET OKOZÓ BETEGSÉGE, A KÓLIHASMENÉS

H. M. pogányi gazda a közelmúltban sürgős segítséget kért, mert - mint jelezte - 3 napja 10 szép malacot ellett az előhasi kocája, de már egynapos korban hasmenésesek lettek a malacok. A 10 közül 3 hamarosan elhullott és - mint mondta - a többiek is nagyobb betegek, vízszerű hasmenésük van, és úgy látja, ha nem kapnak időben segítséget, talán egy sem marad
A helyszíni vizsgálat során valóban nagyon szomorú kép fogadott. A malackák bágyadtak voltak, szőrzetük fénytelen, csak kedvetlenül szoptak és sárgás színű, vízszerűen híg bélsarat ürítettek.
A diagnózis kézenfekvő volt, az alomban az újszülött malacok kolihasmenése ütötte fel a fejét. Ez a bántalom bizony mostanában is igen gyakori úgy a nagyüzemi, mint a háztáji malacállományokban. Az összes elhullások 80%-a az első hétre esik és ha az első tünetek megjelenésekor nem érkezik orvosi segítség, bizony az alom nagy része a betegség áldozatául eshet.
Esetünkben fokozta a gondot, hogy a koca előhasi volt, melyek malacainál gyakrabban lép fel, súlyosabban és nagyobb veszteséggel jár a bántalom.
A gazda elmondta, hogy amikor észrevette a hasmenést, azonnal adott "kakasport" (Neo-Te-Sol pulv.) a malackáknak, de ez mit sem használt. Lehet, hogy a coli-csírák rezisztensek voltak a gyógyszerre. Megjegyzem, hogy ma már nagyon sokféle kitűnő gyógyszer áll rendelkezésre a betegség ellen.
Minden malacnak adtam a szájon át Gentodiar gélt - amit a gazda két következő napon még megismételt - Linco-Spectin és AD3E vitamin-injekciót és bár előbb magam sem hittem, hogy minden malacot sikerül megmenteni, rövidesen az egész alom meggyógyult.
Gazdatársunk feltette a kérdést: Mi okozza a malacok kolihasmenését, miért gyakoribb a baj az előhasi kocák esetében, hogyan lehet gyógyítani és van-e lehetőség a megelőzésre?
Miután a malacok kolihasmenése egy nagyon gyakori bántalom, mely bizony sok gondot és veszteséget okoz a gazdáknak, úgy gondolom, közérdeklősére tarthat számot, ha lapunk hasábjain válaszolok a kérdésekre.

A malacok kólihasmenése
Előre kell bocsátani, hogy a malacok hasmenését számos tényező is előidézheti (baktériumok, vírusok, treponémák, gombák, takarmányozási hibák stb.), de a leggyakoribb oka a coli-baktériumok okozta bántalom.

Mi okozza?
A betegséget az Escherichia coli nevű, nagyon elterjedt baktérium okozza, de a bántalom fellobbantásáért azok a coli-törzsek felelősek, amelyek képesek a bélflórában uralkodóvá válni, a vékonybél felső szakaszában elszaporodni, ugyanakkor "mérgező" enterotoxint termelni és toxaemiás folyamatokat előidézni.

Hogyan történik a fertőzés?
A malacok minden esetben szájon át veszik fel a környezetükből a kórokozó csírákat. Az újszülött malac már közvetlenül a megszületése után is - a szopási ösztöntől indíttatva - előszeretettel nyalogatja a padozatot, a koca testfelületét és mindent, ami a környezetében van, pedig mindezek még a megfelelő higiéniás viszonyok mellett is óhatatlanul fertőzöttek e kórokozókkal.
Felvetődik a kérdés, hogy ezek a koli-csírák honnan kerülnek a malacok környezetébe, sőt a koca tőgyére is. Az anyakocák bélsarukkal és váladékaikkal kisebb-nagyobb mennyiségben rendszeresen ürítik a kórokozókat. Számos koca hüvelyéből látunk gennyes váladékot ürülni. Nos, ez a hüvelyváladék az E.coli baktériumok tömegét tartalmazhatja.

Vannak a bántalomra hajlamosító tényezők is
A malac csak akkor betegszik meg kolihasmenésben, ha
1. súlyos fertőzés éri,
2. magas a kórokozó virulenciája (megbetegítő képessége),
3. nem megfelelő a szervezet ellenálló képessége.
Ez utóbbi esetben már enyhe fertőzés is elegendő lehet a bántalom fellobbanásához, ezért ennek van a legnagyobb jelentősége.

1.) Az újszülött csak megfelelő fejlettség és jó ellenálló képesség esetén képes a környezet fertőzéseinek ellenállni. A malacok kívánatos születési testtömege 1,3-1,5 kg. Azok a malacok, melyek jóval a kívánatos testsúly alatt születnek, olykor több kárt okoznak, mint hasznot.
Egyrészt ezek ellenállása kisebb és hamarabb betegszenek meg, miközben társaikat is fertőzik, másrészt a későbbiek során is lassabban fejlődnek, hizlalásuk pedig ráfizetéses. A fejletlen malacokat bizony nem nagyon érdemes meghagyni. 

És vajon mi befolyásolja a magzat fejlettségét? A magzat fejlődésében döntő szerepe van az anya takarmányozásának. Különösen a vemhesség utolsó harmadában fogyasztott takarmány mennyisége és minősége fontos a vehem építése, valamint a föcstej (=kolosztrum) mennyisége, minősége és ellenanyag-tartalma szempontjából.
Nagyon fontos a takarmány fehérjetartalma: ezen belül életfontosságú az úgynevezett esszenciális aminosavak jelenléte, de nem kevésbé fontos a megfelelő karotin- és vitaminellátás, valamint a takarmány nyomelem-ellátottsága sem.

2.) Felvetődött a kérdés, hogy miért mutatkozik a betegség jóval gyakrabban az előhasi, mint a többször ellett kocák malacaiban.
Ennek az a magyarázata, hogy a kocasüldők a felvett fehérje egy részét a saját fejlődő szervezetükbe építik be, így a kolosztrumuk kevesebb fehérjét, ezen belül kevesebb gamma globulint és ehhez kötődő ellenanyagot tartalmaz.

3.) Hasonló okok szerepelnek az anyakocát ért betegségek esetén (anyagcserezavarok pl. csontlágyulás, parazitózisok, fertőző bántalmak stb.)

4.) Nagyon fontos szerepet játszanak a betegség megelőzésében a higiéniás körülmények, a száraz, tiszta alom, mindennapos gondos takarítás stb.

5.) Fokozott gondot kell fordítani az ellés higiénikus levezetésére (tiszta kéz, tiszta törlőkendő), mert a malacok gyakran már akkor - tehát az első szopás előtt - megfertőződhetnek, mielőtt a föcstej ellenanyaga némi védelmet nyújtanak számukra. Ezért szükséges, hogy a malacok minél előbb minél több föcstejhez jussanak, tehát minél előbb és minél többet szopjanak és ezáltal minél korábbi és minél hatékonyabb védelmet nyerjenek a kórokozók ellen.

6.) Egyes kocák malacai a legkedvezőbb körülmények között is rendszeresen megbetegszenek kolihasmenésben, mert hajlamosak a bántalomra.

Az anyakoca oltásával is megelőzhető:
Az anyakoca oltásával, vakcinázásával is megvédhetjük a malacokat a coli-csírákkal szemben. Ezt a célt szolgálja a Coli-4P vakcina, mely a vemhes kocák oltása révén a kolosztrum útján passzív immunitást (védettséget) nyújt a szopós malacok kolihasmenése ellen.
A vakcinát a bőr alá kell oltani és adagja 5 milliméter. Az oltóanyagot a vemhesség utolsó harmadában, kéthetes időközzel kétszer kell alkalmazni úgy, hogy a második oltás a fialást 2-3 héttel megelőzze.
Ne feledjük, hogy a vakcina alkalmazása mellett is érvényesek a betegség megelőzése és leküzdése szempontjából alapvető higiéniai rendszabályok, melyekről az előbbiek során már szó esett. A vakcina alkalmazása természetesen az állatorvos feladata.

Mi a teendő, ha már fellépett a betegség?
Mindenekelőtt tekintsük át azokat a tényezőket, kiváltó és hajlamosító okokat, melyekről az előbbiek során már szó esett és a lehetőség szerint tegyünk meg mindent azok kiküszöbölésére.
A gyógykezeléssel semmiképpen nem szabad késlekedni, mert az elhullásokban, a malacok fejlődésének a visszaesésében jelentkező veszteség már nagyon rövid időn belül bekövetkezhet! Minél előbb szólni kell tehát az állatorvosnak, aki meghatározza a tennivalókat.
A betegség leküzdésére számos hatékony szer áll rendelkezésre (Neomycin, Baytril, Gentodiar, újabban a Gabbrocol oral pump. stb.), ezek rendelése állatorvosi feladat.

(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából az Agro Napló 1999/9. számában.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése