2014. szeptember 6., szombat

Juhok, kecskék helmintózisai, parazitózisai 2.


 AZ OLVASÓ KÉRDEZ – AZ ÁLLATORVOS VÁLASZOL
A KISKÉRŐDZŐK (JUHOK, KECSKÉK) HELMINTÓZISAI, PARAZITÓZISAI 2. RÉSZ
Az egyik előbbi bejegyzésben olvashattunk arról, hogy számos olyan parazita élősködik a juh- és kecskeállományokban, melyek megbetegítik azokat. A fertőzött állatok termelése csökken, lesoványodnak, súlyosabb esetben elhullanak.
Olvashattunk a juhok és kecskék tüdőférgességéről, gyomor- és bélférgességéről. Ezúttal a galandférgességről, a bagócslárva betegségről és a juhok kergeségéről fogunk szót ejteni, ismertetve a fertőzés módját, az orvoslás és a védekezés lehetőségeit.
A GALANDFÉRGESSÉG (Monieziosis)
A legeltetett juhok (kecskék) világszerte egyik leggyakoribb és a juhtartók által is jól ismert helmintózisa. Bár a kérődző állatok bélcsövében számos galandféregfaj él, a juh galandférgességét nagyobbrészt a Moniézia nemzetséghez tartozó paraziták idézik elő.
A nálunk is elterjedt, klinikailag jelentős fertőzöttségek jobbára csak a félévesnél fiatalabb bárányokban alakulnak ki. Jól megfigyelhető a főtt rizsszemekre emlékeztető érett Moniézia-ízek bőséges ürülése.
HOGYAN TÖRTÉNIK A FERTŐZÉS?
Amint arról szó esett, a bárányokban és kecskékben főként a Moniézia-fajok idézik elő a bántalmat. Ezek 1-5 méter hosszúságú és kb. 1-2 cm széles szalagszerű férgek (1. sz. KÉP), melyek fejlődése köztigazdák közbeiktatásával történik.
A moniéziák fejlődésében a talajlakó páncélosatkák (Oribatidae) töltik be a köztigazda szerepét. Ezek az 1 mm körüli nagyságrendű atkák a talaj felszínén és felső rétegében, minden legelőn, különösen a legelők nyirkos, humuszban gazdag talajú és fűvel dúsan benőtt részein bőségesen előfordulnak.
Az atkák felveszik a petéket, majd testüregükben 28°C-on már egy hónap alatt, legelői viszonyok között azonban sokszor csak 3-4 hónap alatt fejlődik ki a cysticercoid típusú fertőző lárva.
A fertőzött oribatidák a fűvel kerülnek a gazdák emésztőtraktusába, ahol az atkákból kiszabaduló cysticercoidok 30-90 nap alatt a vékonybélben érett moniéziákká fejlődnek. A legelőn a peték nem, a cysticercoidok azonban az atkákkal együtt jól áttelelnek. Már a fiatal bárányokban is tekintélyes hosszúságú galandférgek alakulhatnak ki.
A férgek a vékonybélben tartózkodva mechanikailag, tápanyagelvonással és toxikus anyagaikkal károsítják a gazdaszervezetet.
MILYEN TÜNETEK MUTATKOZNAK?
Minthogy a galandférgek gyorsan nőnek, sok tápláló anyagot vonnak el a szervezettől, amellett sok anyagcsereterméket is „termelnek”. A bárányt már néhány kinőtt galandféreg is megbetegítheti. Az idősebb juhokban azonban az enyhe fertőzöttségnek nincs jelentősége.
Masszívabb fertőzések esetén fokozódó vérfogyottság, bágyadtság, lesoványodás, gyapjúhullás és emésztési zavarok (bélsárrekedés és hasmenés váltakozása) észlelhetők. A galandférges állatok fokozottan érzékenyek a vírusos és baktériumos fertőzések iránt.
Erős fertőzöttség még a kifogástalanul tartott bárányokban is nagyon súlyos tünetekkel járó bántalmat idéz elő. Tünetei: remegés, szédelgő járás, puffadt has, erős, bűzös hasmenés, fokozódó gyöngeség, ödéma, mozgászavarok, görcsök, elhullás.
ORVOSLÁS – MEGELŐZÉS
A betegség megelőzésének a legbiztosabb módja az állatok rendszeres féregtelenítése, mely során csökkenthető a legelő fertőzöttsége.
A galandférgesség megelőzésére és gyógykezelésére jól bevált készítmény többek között az albendazolt tartalmazó VERMITÁN.
Kétféle módon is alkalmazhatjuk. A takarmányba keverhető a Vermitan 20% granulátum 2,5 g/100 ttkg adagolásban alkalmazva.
Különös figyelmet kell fordítani a gyógyszernek a takarmányban való egyenletes elkeverésére és alkalmazása után az alapos kézmosásra, valamint arra, hogy terhes nők ne kerüljenek érintkezésbe a szerrel.
A vemhesség első harmadában nem ajánlatos az applikálása. Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő 7 nap. A gyógyszer állatorvosi rendelvényre kapható, és az állatorvos utasítása szerint kell alkalmazni.
Megjegyzem, hogy a készítmény számos más férgesség esetén is hatékony széles spektrumú antihelmintikum (tüdő-, gyomor- és bélférgesség, májmételykór stb.).
Amennyiben egyedi kezelést kívánunk alkalmazni, erre alkalmas például a Vermitan 2,5% szuszpenzió. Adagja juhonként 2 ml/10 ttkg. A gyógyszer pontos adagolását elősegíti a forgalomban levő automata adagoló alkalmazása.
A JUHOK KERGEKÓRJA (COENUROSIS)
Egyik napon E. községből azzal a panasszal keresett meg a juhász, hogy a több mint 300 egyedes saját tulajdonú juhállományából az utóbbi napokban néhány fiatalabb juhon furcsa tüneteket vett észre. A beteg állatok nem esznek, fejüket lehorgasztva, félretartva, bágyadtan állnak, mások körbe-körbe járnak, egyik már fel sem tud állni.
Akkortájt az egyik környező juhászatban nagyon súlyos veszteséget okozott egy hasonló idegrendszeri tünetekkel járó baktériumos betegség, a liszteriózis. Elsőként erre gondolva haladéktalanul kimentem a székhelyemtől 12 km-re levő juhászatba. Itt valóban a juhász által elmondott kép fogadott.
Amikor a szinte érzéketlenül elfeküdt juhot az elvéreztetés után felbontottam, az agyvelejében kétdiónyi és egy tyúktojásnyi nagyságú coenurus hólyagot találtam. Ezután már biztos volt a diagnózis, nevezetesen hogy a bántalmat a kutya Taenia multiplex nevű galandférgének a lárvaformája, a coenurus cerebralis idézte elő. Megjegyzem, hogy a juhásznak 3 pásztorkutyája volt, melyek féregtelenítése során azokból bizony ürültek is galandférgek.
MI OKOZZA?
A betegség okozója az agyban kialakuló coenurus cerebralis nevű hólyagféreg, amely a kutya egyik galandférgének a fejlődési alakja. A hólyagok nagysága 1 cm-től akár tyúktojás nagyságig is terjedhet.
A FERTŐZŐDÉS
A fertőzött kutyák bélsarával a legelőn a féregpeték tömege kerül a külvilágra, ahol azok különösen nedves időben heteken át életképesek maradnak. Olykor a fertőzött kutyák a petékkel szennyezett bélsarukkal a szálas takarmányt vagy az akolban levő vályú vizét is szennyezhetik, és ily módon istállófertőzés is létrejöhet.
A juhok lenyelik a petéket, melyekből az oltógyomorban kiszabadulnak az onkosphaerák, melyek befurakodnak a bél falában levő erekbe, majd a véráram útján eljutnak a nagy vérkörbe és a szervezet változatos helyeire.
A vándorló férgek közül azonban csak azok találnak a fejlődésükhöz kedvező körülményekre, amelyek a központi idegrendszer szöveteibe, főleg az agyba, ritkábban a gerincvelőbe sodortatnak, ahol az idegrendszer apró ereiben elakadnak.
Miután az agyszövetben 10-14 napig vándoroltak, rendszerint a kéregállományban megállapodnak, és 3 hónap alatt – lassú növekedés után – fertőzőképes hólyagokká fejlődnek. A kutya elfogyasztja ezeket a hólyagférgeket, melyek skolexeiből azután kinőnek a galandférgek, majd a fertőzési lánc folytatódik.
Az érett coenurus hólyag gömbölyű vagy ovális alakú folyadékkal kitöltött tömlő, melynek fala átlátszó, és ezen át több tucat, de olykor ennél is több fehér skolex szabad szemmel is látható.
Amikor a kutya a coenurus hólyagot elfogyasztja, annak belében 6-8 hét alatt – a skolexekből – számos galandféreg fejlődik ki.
TÜNETEK
A betegség heveny szakaszában, a fertőződés után 1-2 héttel, amikor a lárvák az agyban vándorolnak, heveny idegrendszeri tünetek mutatkoznak. Egyes juhok elmaradoznak a nyájtól, nehézkesen mozognak, majd tompultan, lehorgasztott fejjel állnak. Mások éppenséggel izgatottak, elrohannak, fogukat csikorgatják. A hőmérsékletük a normális fölé emelkedik. Egyesek elhullanak, mások átvészelik a bajt és látszólag meggyógyulnak.
Ez a gyógyulás azonban csak látszólagos, mert a hólyagok időközben a zárt koponyaüregben egyre inkább növekednek, és az agyszövet nyomásból eredő lassú sorvadását idézik elő. Ezek az elváltozások okozzák valójában a kergekór jellegzetes tünetegyüttesét.
Ilyenkor a hosszas tünetmentes lappangási idő után a juh evése, rágása vontatott, lesoványodik, és a hólyagok helyétől, valamint számától függően változatos kényszermozgások jelentkeznek.
Haladás közben az állat nem tud irányt tartani, fejét ferdén tartja, lógatja, körbejár, miközben hátsó lábai egy helyben maradnak, és ilyenkor a friss alomszalma feltekeredik a hátsó lábaira.
Máskor a beteg erősen elfordított fejjel az oldalán fekszik, némelykor előretörés vagy gurulás figyelhető meg. Olykor futás közben nem tart egyenes irányt, hanem pár lépés után oldalvást fordul, s ferdén tartott – többnyire kissé lógó fejjel – nagy körben tér vissza a kiindulási helyére.
Evése, rágása vontatott, miközben félig behunyt szemmel és lehorgasztott fejjel szüneteket tart.
ORVOSLÁS – MEGELŐZÉS
Ez idő szerint a kemoterápiás szerekkel a fejlődő coenurus hólyagokat nem tudják biztosan elölni, a sebészeti módszer pedig sokszor csak átmeneti megoldást hoz. Legjobb a beteg állatokat még a leromlásuk előtt kiselejtezni és húsra értékesíteni. Nagyon fontos viszont a bántalom megelőzése.
1. A juhászok csak a szükséges számban tartsanak kutyát.
2. A pásztorkutyákat évente kétszer kell féregteleníteni, és a kezelés után 24 óráig zárva tartani. A férgek elhajtására számos készítmény van forgalomban (Aniprantel, Drontal, Dromcit stb.). Ha férgeket találtunk a bélsárban, a kezelést 2 hét múlva meg kell ismételni.
3. A kerge juhok agyvelejét, az onnan kikerült hólyagot szigorúan meg kell semmisíteni, de semmi esetre sem szabad a kutyának odaadni.
A JUHOK ORRBAGÓCS BETEGSÉGE (Oestrosis)
Juhbagócs (Oestris ovis) a neve annak az 1 cm hosszúságú sárgásszürke légynek, mely lárváit a juhok orrnyílásainak a szomszédságába rakja le, majd ezek a lárvák okozzák a juhok orrbagócs betegségét.
A juhbagócs főleg a nyári hónapokban repül, leginkább a déli órákban. Amikor egy birkanyáj körül megjelenik, a juhok nyugtalanná válnak, fejüket rázzák, orrnyílásaikat ösztönszerűen igyekeznek elrejteni. Nem egyszer az orrukat a talajhoz szorítják.
KÓRFEJLŐDÉS
A légy elevenszülő álcáit röptében rendszerint specifikus, kivételesen idegen gazdák orrnyílásainak közelébe, esetleg a nyálkahártyára, a szemhéjakra, ritkábban más testtájakra rakja le.
Amint már szó esett róla, elevenszülő, petéiből már a nőstény tojócsövében kikelnek a kb. 1 mm hosszú lárvák, amelyeket a légy nyáron a meleg órákban a juhok orrnyílásainak a szomszédságában rak le.
A fiatal lárvák azután az orrüregbe vándorolnak, ahol elérik teljes kifejlettségüket. Az érett álca kb. 25 mm hosszú, 11 gyűrűből áll, és csak a következő tavasszal vagy nyár elején hagyja el az orrüreget. Ezután a talajra hull és bebábozódik.
Az orrba jutott lárvák fejlődése mintegy 8-9 hónapig tart, bár melegebb vidéken rövidebb idő alatt is kifejlődnek. A mintegy 2-3 cm hosszúságú érett lárvák háti szelvényein széles, sötétbarna harántsávok, a hasi felületükön pedig minden szelvényen több sorban apró tüskék láthatók.
Az érett lárvák többnyire április hó folyamán az orrnyílások felé vándorolva kijutnak a külvilágra és a talajban bebábozódnak. A bábból mintegy 4-6 hét múlva kirepül a légy.
TÜNETEK
1. A lárvák bevándorlása alatt a juhok dörzsölik az orrukat, rázzák a fejüket, és ugyanakkor gyakori orrfúvással igyekeznek az álcáktól megszabadulni. Majd ezt követően átmenetileg megnyugszanak mindaddig, amíg a lárvák nem kezdenek el növekedni.
2. Ekkor indul meg az orr- és a melléküregek hurutja, mely mind bővebb savós, később nyálkás, és nyálkás-gennyes orrfolyásban és kötőhártyahurutban nyilvánul meg. Ez abból adódik, hogy erős fertőzöttség esetén a nyálkahártyán megtapadó lárvák körül bő hurutos váladék képződik.
3. A továbbiakban a lárvák benntartózkodásának utolsó 2-3 hónapjában a juhok sokat prüszkölnek, miközben egy-egy lárva ki is repül a talajra. Némelyik állat időnként nyugtalankodik, fejét rendellenesen föl, le vagy ferdén tartja, olykor előrerohan, esetleg dülöngél.
4. Ha a lárvák a rostacsontba is eljutottak, a lárvák körüli gennyes folyamatnak az agyburokba történő átterjedése folytán agyi tünetek is mutatkozhatnak. Némelyik állaton súlyosabb izgatottság vagy éppenséggel tompultság mutatkozik, olykor kényszermozgások, görcsök lépnek fel, majd pedig a juh összeesik. Nem egyszer a beteg állatok lesoványodnak és senyvességben elhullanak.
KÓRJELZÉS
Az orrbagócsokkal fertőzött vidékeken a tavasz folyamán jelentkező orrhurut a juhállományban már egymagában is alapos gyanút kelt a fertőzöttségre. Ha agyi tünetek is mutatkoznak, akkor gondolni lehet a kergekórra vagy például egy baktériumos betegségre, a juhok liszteriózisára is. A betegség megállapítása természetesen a kezelő állatorvos feladata.
ORVOSLÁS
A gyógykezelés régebben nagyon bonyolult volt, mert a lárvákat elölő szert a hátára fektetett állat orrüregébe kellett fecskendezni. Mostanság a kezelés pl. az IVOMEC injekció applikálásával történhet, melyből 50 ttkg-ra 1 ml mennyiséget kell a juh bőre alá fecskendezni. E kezelési mód előnye, hogy a gyógyszer a juh gyomor- és bélcsatornájában vagy tüdejében levő fonálférgeket is elöli, sőt a bőr parazitái ellen is hatásos. Az injekciós kezelés állatorvosi feladat. Védekezésül a legyek irtása, és a kiprüszkölt lárvák elpusztítása, eltaposása ajánlható.

(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2009. áprilisában.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése