2014. szeptember 26., péntek

Egyiptom IX/2

 AZ ELSŐ UTAMRÓL EGYIPTOMBAN (1971)
A Luxori templom





A Luxori templom a Nílus partján áll, szállodánktól, a Savoy-tól néhány percnyi sétaútra.





II. Ramszesz építette, aki 67 éven át uralkodott. 4 felesége, 113 ágyasa és 114 fia volt. 





A kapu előtt egy rózsaszín gránit obeliszk emelkedik a magasba. Ennek a "párját" vitette Napóleon Párizsba, s ezt állították fel a Concorde téren. Ezen a sokatmondó felirat: "A világ ura és az igazság egyetlen őrzője; Phra jóváhagyásával emelteté és faragtatá Amon-Rá atyja különös tiszteletére egy darab kőből e két nagy obeliszket, hogy Amon városának Ramasszeumját ékesítsék". 





A Pylon és az obeliszk az Amon-Ra templom előterében. Egyiptomban kevés obeliszk maradt, a mutatósabb darabokat külföldre vitték. Nemcsak Párizsba, de Londonba, New Yorkba, Ninivébe, Rómába. Sok helyen pedig hű másolatokat készítettek egy-egy obeliszkről.





II. Ramszesz szobrai a templom előterében. A luxori templom falain levő vésetek II. Ramszesznek a hettitákkal vívott harcait ábrázolják. Az előtér 36 oszlopos csarnoka mögött van az úgynevezett születési szoba, ahol III. Amenhotep világrajöttét ábrázolják a domborművek.





Itt található Nagy Sándor kápolnája is. Úgy tudni, a makedón király ebben hódolt az egyiptomi isteneknek.





Ramszesz templomának egy részét átalakították, átépítették és mecset lett belőle. Jól látszanak a jellegzetes ablakok.





A feltárás ma is folyik.





Minden elismerés az itt dolgozóknak. Ahogy a nap feljebb emelkedik, a romok között a por és a hőség egyre elviselhetetlenebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése