2014. szeptember 22., hétfő

Egyiptom VIII/3c

 AZ ELSŐ UTAMRÓL EGYIPTOMBAN (1971)
 Az Elefánt- és a Botanikus-sziget





"Ő sem vette észre, senki sem vette észre, a pálmák koronájától meg sem láthatták volna a csodát, hogy a szent viz partjai fölött a hallgatag szikláknak ezer feje van..."





A szomszédos Uj-Katarakt hotel kikötőjében hajóra szálltunk és elmentünk az Elefánt-szigetre. A sziget nevét a hatalmas elefántalakú sziklákról kapta.





Megmutatták az ősi nilométert, mely a Nílus magasságát jelezte a falba vésett mértékmérők segítségével. A Nílus magasságából, az áradás mértékéből következtettek a termésre, annak várható alakulására, de erről már volt szó.





Ezután átmentünk az Elefánt-szigettől nem messze levő Botanikus-szigetre, mely sétányán núbiai zenészek jellegzetes núbiai dalokat játszottak hangszereiken. A legkülönbözőbb színes virágok, életerős fák és dús cserjék gondozottságában gyönyörködtünk.





Buján nő az egzotikus növényzet. Soknak az akklimatizálódását próbálják ki, amelyeket majd a Nasszer-tó partján telepítenek, amikor az elköltöztetett lakosság visszatér oda. A pompázó virágok, a fenséges illat egy életre szóló nyomot hagyott bennünk.





Egész Egyiptomban itt árulták a legolcsóbban az emléktárgyakat és itt vásárolták a legmagasabb áron a magyar cigarettát. 1 font 69 forint, egy font 100 piaszter. Csak a hosszú, tokos cigarettát vették meg 15 piaszterért dobozonként (pl. a Románcot), a rövid Fecskéért már csak 10 piasztert adtak. Kairóban és másutt 5 piaszterrel olcsóbban, de mindenütt megvásárolták dohánytermékeinket. Az amerikaiért 50 piasztert is adtak.





A VI. századból való szent Simeon kopt kolostor jól idelátszott a dombtetőn. Miután a romokat fürkésztük, vitorlásunk hazavitt. Villámgyorsan átöltöztünk, hogy motorcsónakunk visszahozzon erre a partra vacsorázni. A reprezentatív Ámon szálló parkja rendkívül hangulatos, lampionokkal világított, folyóra néző kerthelyiségben, Nílus-parti kerti sétánnyal, padokkal, filagóriaszerű bárral. A vacsora után a party folytatódott, núbiai férfitáncosok szórakoztattak bennünket vérpezsdítő zenére késő éjjelig. Ha rágondolok, még most is átérezhető élményt nyújtott.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése