2014. szeptember 23., kedd

Egyiptom VIII/3d

AZ ELSŐ UTAMRÓL EGYIPTOMBAN (1971)
Nílus-parti nevezetességek 




A két szigethez képest a Nílus túlsó partján kötött ki vitorlásunk, közel Aga Kán villájához. A villa felett a dombtetőn mauzóleumot építtetett magának a nagyúr. Ő volt a világ egyik leggazdagabb embere, az indiai származású főúr, aki francia nőt vett feleségül, utolsó éveit e rendkívül egészséges vidéken töltötte vele. Neje, az egykori varróleány az 1936. évi francia szépségverseny győztese volt! A carrarai márványból készült impozáns síremlék alatt nyugszik teljes nevén Sultan Muhammed Shah Al Husaini Aga Khan III. Állítólag kiváló étvágya volt, 120 kilót nyomott. Ez azért nem hagyható figyelmen kívül, mivel izmaelita vezetőként egyházi adó címén évente annyi drágakő járt neki, amennyi a testsúlya volt.





Felső-Egyiptom egyik legszebb helye a legendás Philae-sziget. Állítólag ezen a szigeten nőtt fel Kleopátra. A sziget legfőbb nevezetessége az Isis templom. Június és november között a víz teljesen elönti a templomot, de a többi időszakban a pylonok és az építmények kiemelkednek. A templomot Kr. e. IV. századtól Kr. u. III. századig építették. A templomban szexuális jellegű szertartások is folytak. Itt találták a legkésőbbi hieroglifákat. A templom megmentésével az UNESCO is foglalkozott.





Az elpusztíthatatlan reliefek és hieroglifák. A szigethez egész legenda fűződik. A hagyomány szerint Egyiptom északi részét egykor a vizek és növények istene, Ozirisz, a Nílus ura és odaadó hitvese, Ízisz kormányozta. Virágzott, földjei dús termést hoztak. Délen Ozirisz fivére, a kegyetlen, irigy Széth uralkodott. Széth lakomára hívta Oziriszt, előzőleg azonban megparancsolta, hogy készítsenek fivére méretére gazdagon díszített szarkofágot. A lakomán a vendégeknek azt mondta, hogy annak ajándékozza a szarkofágot, akinek a testére illik. Amikor Ozirisz belefeküdt, a gonosz fivér szolgái rászögelték a fedelet, és a Nílusba dobták. A hullámok elsodorták, partra vetették, és később Ízisz megtalálta. Mikor erről Széthnek tudomása lett, Ízisz távollétében 14 darabra vágta fivére holttestét, a darabokat pedig szétszórta az országban. Ízisz bejárta egész Egyiptomot, összegyűjtötte férje maradványait, és Philae szigetén temette el. Tiszteletére épült az itteni főtemplom. A szigetet szentnek nyilvánították. A hiedelem szerint Ozirisz minden évben feltámad, s ezzel kezdődik a Nílus tavaszi áradása, ami a földeknek az életet jelenti, az embereknek pedig a jólétet.





Ellátogattunk az egyetlen egyiptomi gránitbányába, ahol rózsaszín és fekete gránitot nyernek. Innen kerültek ki az obeliszkek. Egy 42 méter hosszú obeliszk munka közben megrepedt, így már nem is foglalkoztak vele tovább, itt maradt félig kifaragva.






A gránitbányában úgy készült az obeliszk, hogy először is kiválasztottak egy megfelelően hosszú, sértetlen gránittömböt, melybe a pattintás helyén réseket vágtak, abba sikamorfát illesztettek, mely az öntözéskor megduzzadt.






Kilátás a gránitbányából.





A szovjet mérnökök és szakmunkások légkondicionált, terasz-strandos lakásokban lettek elhelyezve Asszuánban. Megnéztük a gátat is, de erről annyit olvashattunk szakavatottak tollából, hogy itt nem részletezném.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése