2015. április 18., szombat

Oszlopok 2. (Romok)

Ezúttal oszlopokat gyűjtöttünk, melyeket a szerző kapott le egy-egy helyen, ahol járt. Itt az oszlopok közül olyan építmények sorakoznak, melyek ma már "romos látnivalók". Természetesen a szerző jegyzeteit sem hagytuk el. Ha a feltüntetett ország, város, táj nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a kép szerepel, megjelenik, a témáról további információkat tartalmaz.
 
.
.
Az Akropoliszt látni kell! A görög szó jelentése felsőváros. Az ókori görög poliszok magaslaton, hegytetőn épített fellegvára. Központi helyet foglalt el a városban mind közigazgatási, mind vallási szempontból, hiszen nemcsak a királyi palota, de a város védőistenének temploma is itt helyezkedett el. Az Erekhteion templom oszlopcsarnokának oszlopai nőalakok: a kariatidák.
.
.
.
 .
A Delfiben található Apollón szentélyt az ókorban a világ közepének tekintették. A tholosz, a márványból készült kerek templom a klasszikus athéni művészet remeke.
.
.
.
.
II. Ramszesz szobrai a templom előterében. A luxori templom falain levő vésetek II. Ramszesznek a hettitákkal vívott harcait ábrázolják. Az előtér 36 oszlopos csarnoka mögött van az úgynevezett születési szoba, ahol III. Amenhotep világra jöttét ábrázolják a domborművek.
.
.
.
 .
Amman városnak viharos története volt: uralták az asszírok, babilóniak, perzsák, görögök és rómaiak. Vezetőnk római és bizánci emlékekhez kalauzol. A bizánci periódus alatt épült nagyszerű bazilika romjai, maradványai láthatók. A bazilika az 5. századból való, ami a legkorábbi ókeresztény templom volt. A bizánci kor legnagyobb templomát csodálatos mozaikok díszítették, a nagyszerű korintoszi oszlopfők szerencsére épen maradtak, azokban ma is gyönyörködhetünk.
.
.
.
 .
 És máris Jerashban vagyunk! Hadrián császár 130-ban látogatást tett a városban. Az ő tiszteletére, fogadására építették meg az impozáns diadalkaput. A 2. évszázadban épült a világ legnagyobb Artemis vagy Diana szentélye, amely 22x44 méter alapterületű. 5-6 méter hordalék takarta, és kb. 10 esztendővel ezelőtt ásták ki. Csak a papság léphetett be a templomba, és a hívők a szentély körül táboroztak. Alul voltak a papi cellák, középen pedig egy hatalmas, színtiszta aranyból készült Diana-szobor állt. A perzsák elfoglalták, felégették, 746-ban pedig egy földrengés végzett kegyetlen pusztítást.
A 13 és fél méteres hatalmas oszlopok azonban a földrengésnek is ellenálltak. Egy-egy oszlopot 5 darabból illesztettek össze olyan kifogástalanul, mintha valami módon összekapcsolták volna. Pedig csak "simán", de tökéletesen rakták egymáshoz. 350 után a keresztény közösségek - ez volt a bizánci időszak - több mint 13 templomot és egy gyönyörű monumentális bazilikát emeltek itt. A perzsa időkben hanyatlott, de az Omayyad-korszakban ismét felvirágzott a város. 
.
.
.
.
Az efezoszi Artemisz templomot, mely maradványait láthatjuk, a világ csodája között tartották számon, ami a maga nemében valóban páratlan alkotás volt. A hellenisztikus világ legnagyobb méretű és első ízben teljes egészében márványból készült remeke. És kik voltak az alkotói? A Krétáról és Számoszról hozott világhírű építészek, akik valóban minden korábbinál impozánsabb templomot, remekművet alkottak. Tessék elképzelni, hogy 127 darab 19 méter magas márványoszlopon nyugodott a templom! A bejárat előtti 2 oszlopot összekötő hatalmas monolit párkány pedig 24 tonnányi súlyt nyomott! Ugyan hogyan is bírták 20 méter magasba emelni e hatalmas kőtömeget? Az egész világ bámulta a monumentális épületcsodát. És mi történt egy napon? Egy Herosztratesz nevű férfi felgyújtotta a különleges műremeket, és azt csak néhány évtized után tudták újjáépíteni.
.
.
.
 .
Most pedig utazzunk csaknem 2 évezredet az időben! Meglátogatjuk az 1700 esztendővel ezelőtt épült római emlékeket. Nemcsak a monumentalitásuk lenyűgöző, hanem a nagyszerű mérnöki precizitás és technika is, amivel ezeket a pazar létesítményeket megépítették. És a csaknem 2000 esztendő előtti igényeket is jól reprezentálja Antonius Pius fürdője, mely még romjaiban is lenyűgöző látványt nyújtott. Monumentalitására jellemző ez az 1,8 méter magas oszlopfő, amely alatt éppen megpihenek. A boltozatot ugyanis 8 gránitból készült monolit tartotta, melyek átmérője - nem tévedés! - 1,6 méter nagyságú volt, egy-egy oszlop pedig 50 tonnát nyomott. 
.
.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése