2015. április 28., kedd

Oszlopok 6. (Múzeumok, könyvtárak stb.)

Ezúttal oszlopokat gyűjtöttünk, melyeket a szerző kapott le egy-egy helyen, ahol járt. Az itt sorakozó oszlopok szép házakat, múzeumokat, könyvtárakat díszítenek és tartanak. Természetesen a szerző jegyzeteit sem hagytuk el. Ha a feltüntetett ország, város, táj nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a kép szerepel, megjelenik, a témáról további információkat tartalmaz.
.
 .
A múlt időkből egy gazdag kereskedő házában vagyunk. Most már skanzen, de jól mutatja, hogy hol és miként éltek a módosabbak.
.
.
.
.
A Rubens-ház a nagy festő tervei szerint épült. Feltétlenül meg kell látogatni! A gazdag patríciusok házaival vetekszik e nagyszerű palota, mely 1610-re készült el, és haláláig itt is lakott a mester. A házban minden úgy van elhelyezve vagy úgy maradt, ahogyan a művész halálakor volt. Mindenütt szobrok és festmények. A korabeli kandalló duruzsoló lángja még barátságosabbá tehette a nagyszerű otthont és alkotó műhelyt.
.
.
.
.
A Görög Tudományos Akadémia elé érkeztünk, mely homlokzatát jón oszlopokkal díszítették. Az 1859-ben létesült impozáns épület előt Athéné és Apollón szobra áll.
.
.
.
 .
A több mint 100 esztendős egyetem épülete körül híres politikusok és költőóriások szobrait láthatjuk. Színes díszítése a klasszicizmus jellegzetes neogörög irányzatát képviseli.
.
.
.
 .
Csodálatosan szép épület a pentelikoni márványból készült Nemzeti Könyvtár, mely alig száz éves. 700 ezer könyv és 3500 kézirat között válogathat a látogató.
.
.
Portugália (2001.)
.
 .
Coimbrában az egyetemi negyedben vagyunk. Különleges élményt nyújtott a látogatás az Egyetemi könyvtárban. Belépünk a díszes kapun. Szomorúan vettük tudomásul, hogy itt nem szabad fényképezni. A könyvtár 1725-ben épült: az olasz barokk iskola mesterei hozták létre és díszítették. Az udvaron a könyvtárral szemben a kápolna helyezkedik el, mely 1517-től 1552-ig épült. Falait Azulejo-borítás díszíti.
.
.
.
.
A  Ciprusi Múzeumban a szoborgyűjtemény az archaikus kortól a római időkig igyekszik bemutatni a szobrászat fejlődését. Leginkább lenyűgöző nagyságával Septimius Severus császár (193-211) bronzszobra fogott meg bennünket.
.
.
.
.
A Nemzeti Múzeum új szárnyát látjuk. Az 1744-ből származó főépület (mely barokk-rokokó stílusban épült) főhomlokzata a csatornára nyílik. A főbejáratnak és a kertre néző ablakok kereteinek faragásai a Hercegi Palota régebbi rendeltetésére emlékeztetnek. Ezen a helyen 1684-ben egy kereskedelmi csarnok állt, amit IV. Frigyes királyi kastéllyá alakíttatott át. A régészeti gyűjtemény alapjait 1807-ben vetették meg. Odabent megtekinthettük a kollekciót, Dánia történelem előtti időszakának leleteit. Óriási és érdekes összeállítását (falfestmények, gobelinek, fegyverek stb.) csak futtában tudtuk megnézni, de képtelenség is volna ezúttal mindezeket részletezni.
.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése