2015. április 29., szerda

Oszlopok 7.

Ezúttal oszlopokat gyűjtöttünk, melyeket a szerző kapott le egy-egy helyen, ahol járt. Az itt sorakozó oszlopok szállodát, arénát, csarnokot díszítenek és tartanak. Természetesen a szerző jegyzeteit sem hagytuk el. Ha a feltüntetett ország, város, táj nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a kép szerepel, megjelenik, a témáról további információkat tartalmaz.
 
.
.
Agrától mintegy 30 kilométerre fekszik az egykor nagy és gazdag város: az mára teljesen elhanyagolt Fatehrpur Sikri. Valaha a mogul birodalom fővárosa volt. Jelen zavartalanságának egyetlen pozitívuma, hogy nemigen változik rövid fénykora óta. Az oszlopcsarnok csodálatos, drágakövekkel berakott pillére mellett piheni ki a hosszadalmas járkálás fáradalmait a rekkenő hőségben.
.
.
.
 .
Az asztrológus széknek kitüntetett szerepe volt a mogul birodalomban. A minden iránt érdeklődést mutató Akbart annyira felcsigázta a hinduk asztrológiába vetett hite, hogy minden nap konzultált az asztrológusával, akinek a feladatai közé tartozott például, hogy meghatározza aznapra a császár öltözetének a színét.
.
.
.
 .
Az 5000 négyzetméternyi karnaki oszlopcsarnokot I. Setes és II. Ramszesz építették, ez az idegen fáraók udvara volt. 85 évig épült. Színes volt a mennyezet és a padlók is, fedett volt, sok helyen még most is láthatók a színek. Ablakokkal látták el. Az oszlopokat úgy készítették, faragták, hogy a köveket egymásra rakták rámfák segítségével, majd előbb fent faragták és úgy haladtak lefelé, és szukcesszíve szedték el a rámfákat is. Olyan magas, hogy nemcsak eltörpül alatta az ember, de el is szédül.
.
.
.
 .
Az aréna nemcsak a legrégebbről maradt és legépebb római amfiteátrum, műemlék, hanem a város életének központja, ma is lüktető szíve. A hatalmas (állva 80 ezer embert is befogadó) antik körszínház kékes és vöröses márványkőből épült homlokzatáról lepusztult a burkolat, de annál sértetlenebb a nézőtér, melyet ma is használnak előadásokra, összejövetelekre. Az ünnepi játékokra a világ minden részéből özönlenek a vendégek.
.
.
.
.
Firenzében csavargunk. A könnyed oszlopokon és bolthajtásokon nyugvó árkádsor telve van pihenő polgárokkal, diákokkal és turistákkal.
.
.
.
 .
Hazafelé tartunk, közben megállunk egy kis nepáli faluban. Utolsó éjszakánkat pedig ebben a szép, modern szállodában töltjük. Gyönyörű a kilátás a szálloda teraszáról. Estefelé az idő is kellemes, ki tudunk ülni a szállodai erkélyre, ahonnan órákig élvezzük a tájat, felelevenítjük utunk történéseit, a valóban örök élményt nyújtó, csodálatos, emberi testet próbáló, de feledhetetlen utazásunkat. 
.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése